20-03-2024

Sjutra se obilježava Svjetski dan pozorišta za djecu

Gradsko pozorište Podgorica obilježiće Svjetski dan pozorišta za djecu i mlade, 20. mart, izvođenjem predstave “Bajka o ribaru i ribici” (6+) sjutra u 12 sati u sali Dodest Kulturno-informativnog centra “Budo Tomović”. Predstavu je, po tekstu A. S. Puškina, režirao Evgeny Ibragimov.



Svjetsku poruku ove godine napisala je predsjednica ASSITEJ International Sju Džajls, a prije početka predstave pročitaće je glumac Gradskog pozorišta Pavle Ilić.

Svjetski dan pozorišta za djecu i mlade obilježava se od 2001. godine, a od 2012. godine koristi se slogan “Povedite dijete u pozorište”. To je poziv na akciju kako bi učinili umjetnost dostupnijom djeci i mladima.

U ovogodišnjoj poruci povodom Svjetskog dana pozorišta za djecu i mlade, Džajls poručuje: “Odvedite dijete u pozorište danas ili dovedite pozorište djetetu danas!”

Cilj kampanje je, kako se pojašnjava u poruci, da se omogući pristup pozorištu i izvođenjima svoj djeci i mladima.

“Prepoznavanjem uloge odraslih u tome imamo dvostruki fokus: ulogu odrasle osobe koja brine o djetetu ili mladoj osobi, onoga ko omogućava njihov pristup kulturi, kao i ulogu umjetnika koji stvaraju djela koja mogu doprijeti do djece i mladih gdje god se nalazili. Ovaj dan – 20. mart 2024. trenutak je fokusa za naše članove širom svijeta kako bi pogledali šta se događa u našem sektoru, u našim društvima i među našom publikom. Kao globalno udruženje koje radi na unifikaciji praktičara i zalažemo se za prava djece i mladih na umjetnost i kulturu, moramo postaviti pitanja koja nas sve pogađaju. Zagovaranje znači gledanje van našeg ličnog kruga uticaja i lične brige. To je način otvaranja većih pitanja koja se odnose na ljudska prava i vrijednost djece i mladih u našim vlastitim kontekstima i u odnosu na svijet. Šta je ono što imamo zajedničko u svakom kontekstu”, navodi se u poruci povodom Svjetskog dana pozorišta za djecu i mlade.

Kako se ističe, moć pozorišta i izvođenja, u koju vjeruju, pruža istraživanje ideja koje proširuju ono čemu svjedočimo i razumijemo na druge dijelove mozga, srca i duha.

“Omogućava nam ljudsku povezanost. Inspiriše fantaziju i maštu i bavi se nemogućim temama s igrom i srcem. Uključuje mlade ljude u empatičnu razmjenu koja omogućava individualnu i kolektivnu transformaciju. Koristi sve inteligencije. Koristi sva čula kako bi stvorila čudo i podstakla razmišljanje. To je ono što radimo širom svijeta, gdje god se naši članovi okupljaju, i to činimo s ekspertizom, vještinom i inovativnošću. To radimo na ulicama i u velikim pozorišnim kućama, u školama i domovima te na scenama. Stvaramo izvođenja za, sa, od i o djeci i mladima, gdje god se nalazili. Djeca i mladi trebaju pozorište i izvođenja, a zbog njihove manjkave moći, trebaju odrasle osobe koje im pomažu da to dožive”, navodi se, između ostalog, u poruci.

(roditelji.me)