18-08-2020

Školska godina počinje 1. oktobra

Početak školske godine je, na preporuku Instituta za javno zdravlje (IJZ), odgođen je za 1. oktobar, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete.


Ilustracija, Foto: Pixabay

Kako su kazali iz tog resora, do odgađanja je došlo zbog procjene zdravstvenih vlasti da regularan početak školske godine, za koji je obrazovni sistem bio spreman, nosi rizik po zdravlje djece zbog neizvjesnog razvoja epidemiološke situacije koja je, iako pod kotrolom, još složena.

"Odluka o odgađanju se odnosi na škole i vrtiće, a u narednim danima će Institut za javno zdravlje i predstavnici sistema obrazovanja definisati jasne preporuke na osnovu kojih će detaljno biti objašnjen način organizacije nastave u školama i vrtićima, kada za to dođe vrijeme", kaže se u saopštenju.

Navodi se da će se, dok traje prekid vaspitno-obrazovnog rada, primjenjivati ranije utvrđena mjera o plaćenom odsustvu sa rada jednom od roditelja/staratelja ili samohranom roditelju djeteta koje nije starije od 11 godina, sa izuzetkom zaposlenih u djelatnostima čiji je rad NKT procijenio neophodnim u ovom periodu.

"Ovakvoj odluci, koja je donešena isključivo u cilju zaštite zdravlja djece, prethodila je konsultacija sa predstavnicima svih relevantnih institucija - Ministarstva zdravlja, IJZ, Ministarstva finansija, Ministarstva ekonomije i Zavoda za školstvo", dodaje se u saopštenju.


Izvor: Mina