06-02-2021

Šljivančanin: U Budvi podnijeto 40 prekršajnih naloga tokom 2020.

Inspektori Uprave za inspekcijske poslove u ovom periodu godine svoje aktivnosti usmjeravaju prema sjeveru naše zemlje u zimske turističke centre, mada se kontrole primjene mjera Ministarstva zdravlja i zabrane pušenja vrše konstantno.


Foto: Portal RTV Budva

"Prošle godine, koja je drugačija po svemu u odnosu na ranije godine obzirom na pandemiju koronavirusa, vršimo nadzor i u dijelu poštovanja mjera Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti", istakla je u razgovoru za Radio Budvu glavna turistička inspektorka Svetlana Šljivančanin.

Prema njenim riječima, oni su uključeni u vršenju nadzora u ugostiteljskim objektima da li se poštuju mjere ranije NKT-a, a sada ministartva zdravlja i mjera koje oni propisuju.

Što se tiče Budve, prema posljednjim podacima koji daju sliku kako poštovanja mjera tako i poštovanja zakonskih odredbi, vidimo da je povećan broj oboljelih u Budvi tokom proteklih dana, dodala je Šljivančanin.

"Mi ćemo sigurno u ovom dijelu pojačati naše aktivnosti", istakla je ona.

Tokom godine za nama, inspektori su na nivou Crne Gore, uručili 209 prijava u iznosu preko 55.000 eura zbog nepoštovanja mjera Ministarstva zdravlja, a u istom periodu u Budvi je podnijeto 40 prijava na iznos od 10.380 eura i pokrenut je jedan prekršajni postupak, kazala je Šljivančanin i dodala da je Turistička inspekcija nadležna za dio sprovođenja Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti i to u dijelu poštovanja fizičke distance, nošenja maski od strane zaposlenog osoblja a u zadnje vrijeme i gostiju, kao i za upotrebu dezinfekcionih sredstava.

Saradnja sa relevatnim institucijama na teritoriji budvanske opštine dobra

"Imamo dobru i svakodnevnu saradnju sa kolegama iz UP koji nam pružaju asistenciju, jer ne možemo sami da vršimo nadzor u dijelu legitimacije gostiju, a često imamo problema zato što gosti ne dozvoljavaju da budu legitimisani, a takođe i u dijelu izricanja novčanih kazni", navela je Šljivančanin i dodala da često dolazi do toga da kada se nekome izrekne novčana kazna ljudi se bune i ne žele da plate.

Šljivančin je istakla da je saradnja zaista dobra i konstantna.

N.D.