05-06-2023

Smjene u Ispitnom centru, novi direktor Miloš Trivić

Direktorica Ispitnog centra Dragana Dmitrović i Upravni odbor Ispitnog centra smijenjeni su na telefonskoj sjednici Vlade, proiziliazi iz dokumenta u koji je Portal RTCG imao uvid. Do smjene je došlo na zahtjev ministra prosvjete Miomira Vojinovića, a nakon što je više stotina maturanata dobilo nula bodova na ispitu iz maternjeg jezika.

Smjene u Ispitnom centru, novi direktor Miloš Trivić | Radio Televizija Budva

Ilustracija (Foto: Vlada Crne Gore)

U odluci Vlade Crne Gore navodi se da se "zbog neizvršavanja zakonom utvrđenih obaveza u pogledu organizacije i izvođenja eksternih ispita i neizvršavanja odluka nadležnih državnih organa" razrješava Dragana Dmitrović dužnosti direktora Ispitnog centra, raspušta se Upravni odbor Ispitnog centra i razrješava se Dragana Nenadović dužnosti glavnog ocjenjivača.

Za vršioca dužnosti direktora Ispitnog centra imenovan je dosadašnji samostalni savjetnik I u Ministarstvu prosvjete Miloš Trivić. Imenovan je i privremeni Upravni odbor.

Njima je naloženo da u roku od dva dana od stupanja na snagu pomenute Odluke izvrše ponovni pregled testova učenika koji nijesu položili ispit.

Odluka stupa na snagu objavom u Službenom listu.

Grupa maturanata je u petak sa roditeljima protestovala ispred Ispitnog centra i Ministarstva prosvjete negodujući što nijesu položili ispite iz maternjeg jezika u sklopu eksterne provjere znanja. Njih 533 dobilo je nula bodova zbog navodnog prepisivanja, a među njima su i lučaši i đaci generacije.

Ministarstvo prosvjete je nakon toga preporučilo Ispitnom centru Crne Gore da komisija za ocjenjivanje testova iz maternjeg jezika za maturante ponovo vrednuje testove.

Komisija za ocjenjivanje maturskog/stručnog ispita saopštila je juče da nema zakonsku mogućnost da ponovo ocijeni već ocijenjene testove, te predlaže ponovno polaganje u vanrednom junskom roku.

Naveli su da su se dva puta obraćali imejlovima direktorki Ispitnog centra i predstavnicima Državne maturske komisije, tražeći odgovore na pitanje šta uraditi sa prepisanim odgovorima, ali da ih do kraja ocjenjivanja nijesu dobili.

Predstavnica roditelja Slađana Knežević jutros je u Jutarnjem program7u TVCG kazala da sa sigurnošću može da tvrdi da 553 maturanta neće izaći na vanredni rok 13. juna.