09-04-2021

Spajić: Važno da država adekvatno podrži turistički sektor

Oporavak ukupne privrede umnogome će zavisiti od uspjeha turističke sezone, zbog čega je veoma važno da država adekvatno podrži turistički sektor za pripremu sezone i da se ubrza imunizacija stanovništva, kazao je ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić.

Spajić: Važno da država adekvatno podrži turistički sektor | Radio Televizija Budva

Foto: Vlada

Prvog dana redovnih proljećnih sastanaka Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Svjetske banke (SB), koji se održavaju u virtuelnom formatu, delegacija Crne Gore, koju su predvodili guverner Centralne banke (CBCG) Radoje Žugić i Spajić, održala je sastanak sa visokim zvaničnicima MMF-a.

Iz CBCG saopšteno je da su tokom sastanka sa izvršnim direktorom MMF-a Paulom Hilbersom, Spajić i Žugić upoznali sagovornika sa trenutnom makroekonomskom i finansijskom situacijom u Crnoj Gori na koju je pandemija snažno negativno uticala i sa mjerama koje su Vlada i CBCG preduzele u cilju pružanja podrške privredi i stanovništvu.

Spajić je istakao da će od uspjeha ovogodišnje turističke sezone umnogome zavisiti oporavak ukupne privrede.

„Veoma je važno da država pruži adekvatnu podršku turističkom sektoru za pripremu sezone, kao i da se ubrza započeta imunizacija stanovništva“, rekao je Spajić.

On je kazao da fiskalni stimulus i podrška privredi treba da budu nastavljeni i u drugom kvartalu ove godine, budući da je, kako je naveo, očuvanje radnih mjesta i kompanija u uslužnom i drugim sektorima, važnim za rast bruto domaćeg proizvoda, prioritet Vlade i u narednom periodu.

Spajić je zahvalio na tome što su predstavnici MMF-a pohvalili dosadašnje rezultate Vlade, uz ocjene da Crna Gora ide u dobrom pravcu.

Žugić je istakao da je CBCG implementirala sedam paketa mjera usmjerenih na ublažavanje posljedica pandemije, kroz čiju je realizaciju bankarski sektor „ustupio“ likvidnost stanovništvu i privredi.

„Pred nama je veoma izazovan period i sve buduće mjere, kao i dosadašnje, moraju biti pažljivo i oprezno koncipirane kako bi se sačuvala stabilnost finansijskog sektora, bez kojeg nema ekonomskog oporavka“, kazao je Žugić.

Hilbers je istakao da je Crna Gora u grupi zemalja koje su izuzetno jako pogođene pandemijom.

„Prilikom definisanja novih mjera morate biti veoma oprezni i voditi računa o njihovoj održivosti, kao i o adekvatnoj dužini njihovog trajanja“, poručio je Hilbers.

Iz CBCG su kazali da je crnogorska delegacija imala sastanak i sa direktorom Sektora MMF-a za Evropu, Alfredom Kammerom.

Spajić je, kako se navodi, predstavio sagovornicima osnove predloga budžeta za tekuću godinu, kao i ostale planove u vezi sa vođenjem fiskalne politike u narednom periodu.

„Razgovarano je i o mogućnosti pružanja tehničke podrške MMF-a prilikom definisanja narednog budžeta i dogovoreno da se ovoj temi posveti pažnja u narednom periodu“, dodaje se u saopštenju.

Žugić je zahvalio Kammeru na odličnoj saradnji, posebno u okviru nedavno završene misije MMF-a o zaštitnim mehanizmima CBCG, u okviru koje je CBCG ocijenjena kao insitucija sa snažnim operativnim kontrolama u najvažnijih pet oblasti.

On je takođe zahvalio na tehničkoj pomoći MMF-a na izradi novog zakona o CBCG.

Kammer je, kako se navodi, čestitao Žugiću na preduzimanju ispravnih koraka ka izgradnji čvrste i kredibilne institucije.

„Delegacija je imala završni sastanak sa pomoćnikom generalnog direktora MMF-a, Taom Zhangom, na kojem je takođe bilo riječi o fiskalnoj politici i aktivnostima na planu očuvanja stabilnosti bankarskog sektora“, kaže se u saopštenju.

Zhang je, kako je saopšteno, pohvalio uspješnu emisiju euroobveznica i istakao da je imunizacija stanovništva prioritet za sve zemlje i jedini put prevazilaženja složene zdravstvene i ekonomske situacije.

On je pozdravio najavu nastavka ekonomskih mjera za drugi kvartal, kao i prioritet koji je Vlada dala fiskalnoj odgovornosti.

Mina