21-04-2023

Spisi predmeta o Božoviću nedostupni advokatima; Jovanović: Odluka nelogična

Sudija za istragu Višeg suda u Podgorici Suzana Mugoša, odbila je Prigovor odbrane na rješenje SDT o odbijanju uvida u spis predmeta za Mila Božovića. To je potvrdio Božovićev advokat Miroje Jovanović i za Portal RTCG istakao da je obrazloženje nelogično čak i pravnim laicima.


Milo Božović (Foto: RTCG)

Jovanović je citirao odluku sudije Mugoše: "U svakom slučaju SDT je zakonito postupio donoseći napadnuto rješenje jer omogućavanje uvida u spise predmeta prije saslušanja svih okrivljenih značilo bi privilegovanje onih okrivljenih koji nijesu saslušani i de fakto omogućavanje istima da ostvare uvid u spise predmeta prije nego što su saslušani .."

Jovanović smatra da je ovakvo obrazloženje nelogično čak i pravnim laicima.

"Kako neko ko se skriva može da izvrši uvid u spis ostaje nedokučiva tajna, ali i pored toga, odbranu gospodina Božovića ne zanima status osoba sa kojima nema nikakve veze, već hoće da ostvari elementarno pravo – da pročita navodne dokaze koje SDT navodno poseduje", poručio je Jovanović.

Kako ističe Jovanović, odbrana konstatuje da je u postupku koji je javan u cjelosti ukraćena od uvida u bilo koji dokument iz spisa predmeta pravdajući to razlozima koji su direktno suprotni međunarodnim i domaćim instrumentima koji su detaljno citirani u našem prigovoru protiv Rešenja SDT.

"Zaključak se nameće sam - hapšenje Božovića imalo je i ima politički karakter, a odgovor na uskraćivanje uvida u spis umjesto nas dao je Sud u Strazburu u desetini odluka koje smo citirali u našem prigovoru. Sudija i SDT ne čitaju Konvenciju i Presude Suda u Strazburu, a odbrana i pored želje nije dobila pravo da čita spis", kazao je Jovanović.



(Portal RTCG)