27-03-2019

Stanari zgrade Sunce: Nadležni da rade svoj posao, komšija nam ugrožava pravo na normalan život

Stanari zgrade Sunca već neko vrijeme imaju probleme sa svojim komšijom B.M. Oni su nekoliko puta zvali nadležne institucije kako bi zbrinuli svog komšiju, ali su ostajali bez odgovora. Kako navode, revoltirani su, jer je njima i njihovoj djeci ugroženo pravo na normalan život.


Foto: Stan B.M.

Za dvadesetak stanara zgrade Sunca, njihov komšija B.M. i njegovo nemarno ponašanje predstavlja problem.

"On nema kontrolu nad tjelesnim fukcijama, vrši fiziološke potrebe gdje se zadesi, od prvog do trećeg sprata. Zgrada je prometna, svakoga dana u njoj funkcioniše više od dvadeset ljudti, među kojima ima i djece" kazala je Marija Tadić, stanarka ove zgrade.

Komšije su uvijek bile raspoložene da pruže pomoć B.M.

"Ja sam mu stavio keramičke pločice, wc školjku, vodokotlić i dao mu 200 eura za popravku krova koji je prokišnjavao. Međutim u njegovom stanu je dva puta, dok je u njemu bilo električne energije, izbijao požar", rekao je njegov komšija i stanar ove zgrade Aleksandar Crnogorac.


Foto: Stan B.M.

Da je neophodno da institucije koje su zadužene reaguju i ne zatvaraju oči pred ovim problemom smatra jedan od komšija.

"Mislim da je jako žalosno što Centar za socijalni rad ovako obavlja svoj posao. Ovo je osoba koja ne može da brine sama o sebi, a ako niko drugi nema o njemu da se stara. Socijalna ustanova treba da izađe u susret i sagleda taj problem. On ima stan i penziju koju prima i od toga bi socijalna služba mogla da reguliše koštanje staranja o njemu, tako bi se riješio ovaj problem u kojem ne ispašta ne samo on već i 20 porodica koje dijele životni prostor sa njim", kazao je Predrag Lazarević stanar zgrade Sunca.

Najviše su, kako ističe Lazarević, ugrožena djeca koja žive kao u zatvoru jer roditelji ne smiju da ih puste napolje strahujući od neprimjerenog i nekontrolisanog ponašanja B.M.

"On je i fizički i psihički nesposoban da brine o sebi i ako država ne može da preduzme nešto po tom pitanju, ja ne znam zašto onda i postoje nadležne ustanove i za šta plaćamo doprinose", ističe Lazarević.

TV Budva je kontaktirala i Centar za socijalni rad, od koga smo dobili informaciju da su upoznati sa slučajem B.M., ali i da ga bez njegovog pristanka ne mogu smjestiti u dom za stara lica.

Oni takođe smatraju da ovo lice može da vodi računa o sebi.

U njegovom stanu zatekli smo nedostatak elementarnih uslova za život, pored nedostatka električne energije tu su i nehigijenski uslovi, razbacane stvari i stvari koje su bile zahvaćene u požaru.

U ovom slučaju obje strane su ugružene, stanari zgrade kao lica koja nijesu dužna da trpe čovjeka koji im, kako kažu, uneređuje životni prostor. Pored njih, ugrožen je i M.B. koga su bolest i muka doveli u ovo teško stanje i čiji bi način života trebao da bude nečija odgovornost.