16-03-2018

Stiže nevrijeme; Obilne padavine i jak vjetar za vikend

Svi subjekti u sistemu zaštite i spašavanja treba da podignu nivo spremnosti za reagovanje na najavljene vremenske nepogode, zaključeno je na sjednici Operativnog štaba za zaštitu i spašavanje.

Stiže nevrijeme; Obilne padavine i jak vjetar za vikend | Radio Televizija Budva

Zbog olujnog nevremena koji će zahvatiti centralni i južni dio Crne Gore, juče u prostorijama Direktorata za vanredne situacije MUP-a održana sjednica Operativnog štaba za zaštitu i spašavanje sa ciljem što adekvatnije pripreme za odgovor na najavljenu složenu meteorološku situaciju. Posebno je apostrofirano da se u periodu od petka do ponedjeljka očekuje ukupna količina kiše od oko 200 lit/m2, a u najkišnijim predjelima potencijalno je moguća količina kiše od oko 300 lit/m2 .

Situaciju će, kako su naveli, dodatno usložiti i jak južni vjetar sa olujnim karakterom koji se očekuje u subotu, što može dovesti do usporavanja oticanja vode iz rijeke Bojane u Jadransko more

"Na sastanku je dogovoreno da svi subjekti u sistemu zaštite i spašavanja podignu nivo spremnosti za reagovanje na najavljenu meteorološku situaciju", kaže se u saopštenju.

U tom smislu, naloženo je da se održe sjednice Opštinskih timova za zaštitu i spašavanje, da se sagledaju, provjere i pripreme raspoloživi ljudski i materijalni resursi na području opština, kao i da se održava stalna komunikacija sa Operativnim štabom koji će kontinuirano zasijedati narednih dana.

Operativni štab apeluje na građane da izvrše podizanje električnih uređaja, namještaja i ostalog pokućstva na sigurna mjesta. U tom pogledu, preporučuje se građanima da prate zvanična saopštenja nadležnih organa preko sredstava javnog informisanja i podsjećamo na brojeve za hitne situacije: 112, 123, 122 i 124.