30-07-2014

Veliko nevrijeme u Hrvatskoj

Jako nevrijeme koje je zahvatilo Hrvatsku, uglavnom primorje, ne prestaje ni danas i ciklon se sa područja Kvarnera sa obilnom kišom grmljavinom i “pijavicama” premješta prema unutrašnjosti i jugu zemlje.

Veliko nevrijeme u Hrvatskoj | Radio Televizija Budva

Na ostrvima sjevernog Jadrana ponegdje je palo preko 50 litara kiše po kvadratnom metru. Za 24 sata na Silbi je palo 217,5 litara kiše, a na Istu čak 294 litre, što je rekordna količina padavina u jednom danu za to područje u julu.

Na Zadarskom području grmljavinsko nevrijeme, praćeno jakom kišom i olujnim jugom, “spojilo” je nebo sa zemljom, gradske ulice i trgovi za svega nekoliko minuta pretvorili su se u vodopade i jezera, piše Antena Zadar.

Neke ulice su potpuno poplavljene, a vatrogasci imaju pune ruke posla u ispumpavanju vode iz poplavljenih prostorija, posebno na zadarskim ostrvima, a najgore je na Viru, Pagu...

Jutros je Jadrolinijin brod "Prizna" u Pašmanskom kanalu spasio brodić pod slovenačkom zastavom, koji je nekontrolisano plutao nošen olujnim vjetrom, i uspešno je odvezen u luku Biograd.

Obilne padavine ali i nevrijeme u Hrvatskoj danas očekuju i u Dalmaciji, javlja Crometeo, i podsjeća da je Državni hidro-meteorološki zavod izdao visok stepen upozorenja za cijelu zemlju.

Za dio zemlje, Riječko i Dubrovačko područje, proglašen je crveni, najveći stepen upozorenja na ekstremne vremenske prilike, gdje se očekuju grmljavinska nevremena i velike količine padavina, kao i jak vjetar.