04-04-2024

Strah i neizvjesnost dočekuju i ispraćaju đake; Neophodno regulisanje saobraćaja u zoni stare škole

Predsjednica Saveta roditelja OŠ "Stefan Mitrov Ljubiša" Sanja Vilus proslijedila nam je dopis Učeničkog parlamenta u namjeri da javnim apelom pomognemo da se djeci omogući bezbjednost prilikom kretanja od i do škole.

Strah i neizvjesnost dočekuju i ispraćaju đake; Neophodno regulisanje saobraćaja u zoni stare škole | Radio Televizija Budva

"Godinama se suočavamo sa nepropisnim parkiranjem na trotoarima, od raskrsnice (preko puta Hotela Moskva) do škole, ponavlja se i na dijelu od raskrsnice na obilaznici (Megapromet/Restoran Komovi) do škole. Situaciju imamo prilikom kretanja ulicom Filipa Kovačevića i kao kretanjem Jadranski putem, na vrlo prometnoj dionici gdje nema nigdje oznake da se škola nalazi u neposrednoj blizini. Veliki broj djece dolazi sa pomenutih strana, pa prilikom kretanja od i do škole ne mogu da idu trotoarom koji je predviđen za tu svrhu, već moraju ići ulicom, a da ne spominjemo i majke sa djecom u kolicima i osobe sa invaliditetom", nadeveno je u dopisu.

Kako ističu problem predstavlja i neadekvatna obilježenost ulica saobraćajnim znacima.

"Potrebno je dodavanje saobraćajnih znakova, izmijene lokacije trenutnih, jer neki ljudi koji prolaze vozilima, bilo kojom ulicom oko škole, te samim tim ne uočavaju, ne znaju gdje je škola, pa ne znaju da trebaju dodatno usporiti u tom dijelu. Molimo da se postave taktilne trake, kao i za dodatno osvijetljenje pješačkih prelaza, jer učenici nižeg uzrasta imaju nastavu u popodnevnim časovima, kao i za dodavanje stubića na trotoarima, jer su djeca prinuđena da idu ulicama do škole, čime je ugrožena njihova bezbjednost na putu ka istoj", stoji u dopisu.

Takođe navode činjenicu da se Uprava škole obraćala se meil-om: Komunalnoj policiji, Sekretarijatu za komunalno stambene poslove, Sekretarijatu za urbanizam i održivi razvoj, i drugim relevantnim organima u Budvi, ali bez povratne informacije da će nešto preduzeti po tom pitanju.

Našem portalu dostavili su i skice prilaza školi kao i dopis roditelja o nebezbjednom prilasku školi.





J.M.