14-08-2023

Studentski troškovi mnogima nepremostiva prepreka

Zbog enormnog povećanja kirija rijetki su studenti koji se školuju u Glavnom gradu a koji će se odlučiti na iznajmljivanje stana. A na boravak u studentskom domu ne mogu svi da računaju, jer je zainteresovanih mnogo više od smještajnih kapaciteta.


Printscreen: Youtube/TVCG

Studentski život godinama je bio sinonim za skromnost. Međutim, uz skok cijena danas to ne važi. Student koji dođe da živi u Podgorici radi obrazovanja mora da izdvoji znatno više novca, pa su pojedinima troškovi gotovo nepremostiva prepreka.

"U zadnje vrijeme cijene su u porastu tako da za garsonjeru i jednosoban student mora da izdvoji mnogo više novca nego ranije. Takođe cijene hrane su u porastu, mislim da student - da bi mogao da živi na kvalitetan način u Podgorici - mora da nađe dodatan posao, kao što studenti i rade", kazao je student Radivoje Femić.

Dodaje da je važno negdje bliže naći smještaj.

"Ali je veoma skupo pa moramo da tražimo cimera da bi bilo pristupačnije..s druge strane ako nije blizu grada i fakulteta onda moramo da plaćamo prevoz. Ukoliko je neko odsječen od menze skupo je da se mimo toga hrani", kazao je Femić.

Ukoliko studenti traže stan u Podgorici, gotovo je nemoguće naći garsonjeru za manje od 250 eura. To je, kažu iz jedne agencije za nekretnine, najniža cijena na tržištu. Kada su u pitanju jednosobni stanovi kirija je i do 600 eura.

"Kada govorimo o cijenama 250-350 eura, to su Stari aerodrom, Masline, Konik koje nijesu prikladne za studente. Kada govorimo o lokacijama koje su najpovoljnije za student tada su cijene i preko 350 eura", kazala je direktorica agencije za nekretnine Marija Lekić-Krunić.

Iako većina studenata živi s cimerima, kako bi prepolovili troškove, kada se dodaju i računi, student mora da izdvoji oko 250 eura na mjesečnom nivou samo za smještaj. Tu su i troškovi prevoza, ishrane, druženja, udžbenika...Zato je najpovoljnija opcija život u domu.

"Cijena hrane 22 eura i 80 centi 30 obroka - doručak, ručak i večera. Što se tiče smještaja prva faza je 11 eura i 80 centi, a druga faza 6 eura i 30 centi. Stari Dom je 6 i 60", kazao je upravnik doma Predrag Prelević.

No, nemaju svi sreću da dobiju mjesto u domu. Svake godine konkuriše veći broj studenata nego što bude primljeno.

"U starim domovima ima 1.084 mjesta a u novom 400. Znači 1.500 mjesta u studentskim domovima. Obično se prima oko 300 brucoša a 700-800 konkuriše...", kazao je Prelević.

Za sada nema najava da će cijene smještaja u domovima biti uvećane iako nadležni pregovaraju o tome.

Zato je važno da studenti na vrijeme počnu razmišljati otome gdje će i kako će kada počne studijska godina.



(Portal RTCG)