07-02-2018

Sveti Nikola najveće crnogorsko ostrvo na Jadranu

Ostrvo Sveti Nikola je najveće na južnom djelu Jadranskog mora. Dužine je 2 km, i svojim položajem zatvara Budvanski zaliv, a od njega prema Slovenskoj plaži pruža se plićak – tunja, koja je u vrijeme osjeke duboka svega 0,50 m.

Sveti Nikola najveće crnogorsko ostrvo na Jadranu | Radio Televizija Budva

Za ovaj plićak postoji legenda da Sv. Sava krećući za Svetu goru iz Budve, nije mogao da se ukrca na brod zvog velikih talasa pa je bacio nekoliko kamena i napravio plićak preko kojeg je prešao i ukrcao se na galiju.

Ostrvo Sveti Nikola ili kako ga mještani zovu Školj obraslo je bujnom mediteranskom vegetacijom, pretežno zimzelenim drvećem. Predstavlja pravo ptičje carstvo, a bogato je i sitnijom divljači.

Na ostrvu se danas nalaze lijepo uređene plaže i plažice, dok kojih se ljeti može doći sa brodićima, koji turiste prevoze sa budvanske obale.



Na ostrvu se nalazi crkvica posvećena Svetom Nikoli, zaštitniku pomoraca. Prema predanju, ovu crkvu su podigli krstaši koji su krajem 11. vijeka prolazi ovim krajem na povratku u svoju domovinu. Smatra se da je krstaške ratnike ovdje pogodila kuga, koja je i usmrtila neke od njih. Preživjeli su zatim na ostrvu podigli crkvu, a preminule sahranili u prostoru oko crkve.



Sv. Nikola, je ostrvo naspram Budve, nazvano po istoimenoj crkvi najveće je na arhipelagu. Omiljeno izletište i kupalište Budvana.

Na njemu su ostaci starog groblja, na kojem su prema legendi sahranjivani i krstaši Rajmunda Tulskog, koji su u XI vijeku prošli kroz Budvu.

Kao posebna zanimljivost i atrakcija, na ostrvu su jeleni koji ovdje žive u prirodnom rezervatu.