06-07-2023

Svijet obara rekorde po visokim temperaturama

Ponedjeljak i utorak su, nezvanično, bila dva najtoplija dana od kada se vrše mjerenja, saopštili su naučnici Univerziteta Mejn.

Svijet obara rekorde po visokim temperaturama | Radio Televizija Budva

Foto: arhiva

Dva dana uzastopno, prosječna globalna temperatura dostigla je do sada nezabilježen nivo.

Nakon što su naučnici govorili o dramatičnoj vrućini u ponedjeljak, temperatura je u utorak porasla za 0,17 stepeni Celzijusa, što je ogroman skok u kontekstu globalnih prosjeka i rekorda, prenosi Glas Amerike.

Univerzitet Mejn, koji podatke o klimi zasniva na satelitskim informacijama i kompjuterskim simulacijama, prognozira rekordne nivoe i u srijedu, sa prosječnom temperaturom na Antarktiku 4,5 stepeni Celzijusa većom nego što je to bio slučaj u periodu od 1979. do 2000. godine.

Rekordno visoke temperature zabilježene su 3. i 4. jula u Kvebeku i sjeveroistočnoj Kanadi i Peruu.

Meteorolog u Nacionalnoj meteorološkoj službi Zak Tejlor rekao je da su u gradovima širom Sjedinjenih Američkim Državama - od Medforda u Oregonu do Tampe na Floridi - temperature blizu najviših nivoa.

U Pekingu je devet dana zaredom, prošle nedjelje, izmjereno više od 35 stepeni Celzijusa.

Naučnik za klimu u Institutu za klimatska istraživanja Potsdam u Njemačkoj, Stefan Ramstorf, kazao je da povećano zagrijavanje planete zbog upotrebe fosilnih goriva nije neočekivano.

“To je već predviđeno u 19. vijeku. Međutim, opasno je za ljude i ekosistem od kojeg zavisimo. Moramo to brzo da zaustavimo”, naveo je Ramstorf.

Profesor meteorologije na Univerzitetu Oklahome Džejson, Furtado Dnevni, rekao je da je preliminarni i nezvanični rekord, dostignut nakon višemjesečnih “zaista nevjerovatnih meteoroloških i klimatskih statističkih podataka za ovu godinu”.

Prema njegovim riječima, tu spadaju rekordna vrućina u sjevernom Atlantiku, rekordno nizak nivo leda na Antartici i sve jači vremenski fenomen El Ninjo.

Veće prosječne globalne temperature dovode i do brutalnih vremenskih uslova za ljude širom svijeta.

U Americi, upozorenja na vrućinu su na snazi ove sedmice za više od 30 miliona ljudi, uključujući djelove zapadnog Oregona, sjevernu Kaliforniju, centralni Nju Meksiko, Teksas, Floridu i priobalni dio Sjeverne i Južne Koreje, prema Nacionalnoj meteorološkoj službi.

Upozorenja na ogromnu vrućinu na snazi su širom južne Arizone i Kalifornije.