04-03-2021

Svjetska banka: Crnogorska ekonomija u najvećoj recesiji u regionu, javni dug ide na 98% BDP-a

Svjetska banka je procijenila da će crnogorska ekonomija ove godine doživjeti najveću recesiju u regiji zapadnog Balkana a rekordnim javnim dugom od skoro 100% bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Svjetska banka: Crnogorska ekonomija u najvećoj recesiji u regionu, javni dug ide na 98% BDP-a | Radio Televizija Budva

Foto: Ilustracija, (freepik.com starline)

Takva prognoza je uglavnom posljedica velike zavisnosti zemlje od turizma.

Svjetska banka je takođe procijenila da će ionako visok nivo javnog duga doseći vrhunac od 98% BDP-a tokom 2021. godine, dok bi izgradnja druge dionice auto-puta Bar – Boljare predstavljala veliki rizik za njegovu održivost.

Ova institucija upozorava da je servisiranje javnog duga veliko opterećenje za crnogorske finansije.

Ekonomski oporavak zavisiće od turizma, ali pandemija koronavirusa predstavlja ozbiljan rizik jer će, ako bude prisutna i ovoga ljeta, opet imati negativne posljedice na turističku sezonu.

Svjetska banka predviđa da će prva dionica auto-puta biti gotova 2022. godine. Novi rok za završetak prve dionice auto-puta još nije dogovoren s kineskim izvođačem i finansijerom, osim najave vlade da očekuje da će posao biti završen do kraja ove godine.

Početkom oktobra, Svjetska banka je prognozirala da će crnogorska ekonomija pasti 12,4%, kao i da će javni dug na kraju godine iznositi 93% BDP-a.

U junskim prognozama za ovu godinu predviđao se pad bruto domaćeg proizvoda Crne Gore za 6,8%, što je jednakom Vladinim procjenama.

MMF je nedavno procijenio pad BDP-a Crne Gore u 2020. godini na 12%.

Izvor: Investitor