08-05-2024

Svjetski dan Crvenog krsta

Crveni krst Crne Gore ovih dana obilježava svoje značajne datume – 8. maj, Svjetski dan Crvenog krsta i Nedjelju Crvenog krsta, koja traje od 8 – 15. maja.

Svjetski dan Crvenog krsta | Radio Televizija Budva

Foto. CKCG

Uoči Svjetskog dana Crvenog krsta, koji se obilježava 8. maja svake godine, Crveni krst Crne Gore priprema se za sedmodnevno slavlje humanosti i solidarnosti. Ovogodišnji Svjetski dan Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca posebno je važan u kontekstu globalnih izazova i kriza koji zahtijevaju još veću posvećenost humanitarnom radu, navodi se u saopštenju CKCG.

Ovogodišnji moto, “Očuvajmo humanost”, naglašava važnost trajne posvećenosti Međunarodnog pokreta Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca očuvanju ljudskog dostojanstva, ublažavanju patnje i pružanju pomoći onima koji su najviše u potrebi, posebno u teško dostupnim područjima.

Crveni krst Crne Gore, koji broji oko 1.500 volontera, ističe svoju ulogu u podršci više ciljnih grupa u društvu. Protekle godine, kroz različite aktivnosti, podržali su stotine starijih, djece, samohranih roditelja, osoba sa invaliditetom, migranata, izbjeglica, Roma i Egipćana. Osim toga, organizovali su akcije dobrovoljnog davanja krvi, obuke prve pomoći te pružali psihološku podršku.


U sklopu Nedjelje Crvenog krsta, koja traje od 8. do 15. maja, organizuje se niz aktivnosti širom Crne Gore kako bi se građanima približila humanitarna misija organizacije.

– Solidarnost na djelu: Prikupljanje prehrambenih i higijenskih proizvoda za socijalno ugrožene porodice u 9 opština, Glavnom gradu i Prijestonici.

– Dodjela priznanja: Ministarstvo zdravlja će 13. maja u Crvenom krstu Crne Gore dodijeliti priznanja najboljim dobrovoljnim davaocima krvi.

– Obuka za spasioce: U trening centru Crvenog krsta – Domu solidarnosti u Sutomoru će biti organizovana obuka za spasioce na vodi od 7. do 13. maja.

– Edukativne aktivnosti: Širom Crne Gore biće organizovana predavanja, radionice i motivaciona predavanja o Crvenom krstu, volonterizmu, prvoj pomoći i drugim relevantnim temama.


Sljedeće godine, Crveni krst Crne Gore će obilježiti veliki jubilej – 150 godina postojanja. U skladu sa zakonom i svojim principima, organizacija će nastaviti sa aktivnostima od javnog interesa, usmjerenim ka dobrobiti građana Crne Gore.

U cilju promocije bogate istorije i doprinosa Crvenog krsta, planira se izrada monografije koja će biti predstavljena na svečanoj akademiji povodom ovog značajnog jubileja.

Crveni krst Crne Gore nastavlja svoju misiju humanosti i solidarnosti, čineći svijet boljim mjestom za sve njegove stanovnike, zaklučuje se u saopštenju.