24-02-2020

SZO: Bijeli luk ne štiti od infekcije koronavirusom

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) krenula je u borbu protiv glasina, poluistina i dezinformacija u vezi sa koronavirusom.

SZO: Bijeli luk ne štiti od infekcije koronavirusom | Radio Televizija Budva

Pod motom "Mit basters" (Myth busters) se na sajtu SZO, između ostalog, ukazuje da bijeli luk ne štiti od infekcije koronavirusom.

Takođe se ukazuje i da za sada ne postoje indicije da su se kućne životinje, mačke i psi, inficirali.

"Ne borimo se samo protiv epidemije, već i protiv infodemije. Lažne vijesti se šire brže i jednostavnije od virusa i isto su opasne", kazao je šef SZO Tedros Adanom Gebrejesus.

Da bi se ljudi zaštitili od novog virusa potrebno je da često peru ruke i potom ih dobro obrišu papirnim ubrusima. Takođe, SZO ne savjetuje UV zračenja protiv koronavirusa, jer to može izazvati probleme na koži. Isto tako i prskanje kože alkoholom i hlorom ne pomaže ako su virusi već u tijelu.

Ni ulje od susama ne ubija koronavirus, ističe SZO povodom takvih glasina. Navodi se da postoji više hemijskih dezinfekcionih sredstava koja ubijaju na površini 2019-nCoV virus, među kojima su dezinfekciona sredstva na osnovu hlora, izbeljivača, etanola, hloroforma, ali ta sredstva ne smiju da se stavljaju na kožu. SZO ukazuje i da ne prijeti opasnost od infekcije otvaranjem pisma ili paketa iz Kine.

"Iz ranijih analiza znamo da koronavirus na predmetima kao što su pisma i paketi ne može dugo da preživi", navodi zdravstvena organizacija. Pored toga se ukazuje da antibiotici i vakcije protiv upale pluća, kao što su vakcine protiv pneumokoka ili hemofilus influence tip B ne pružaju zaštitu od novog virusa. Ni redovno ispiranje nosa ne štiti od infekcije koronavirusom, dodaje SZO ukazujući na još jednu u nizu mnogih dezinformacija.
IZVOR: B92, TANJUG