11-08-2020

Tim Cook postao milijarder

Direktor Apple-a, Tim Cook, postao je milijarder, nakon što već skoro punu deceniju vodi najvrijedniju svjetsku kompaniju.

Tim Cook postao milijarder | Radio Televizija Budva


Procjena neto vrijednosti Cookove imovine, prema Bloombergovom indeksu milijardera, skočila je nakon što su Apple-ove dionice porasle prošle sedmice približivši se cifri od dva biliona USD.

Apple-ova tržišna kapitalizacija trenutno iznosi oko 1,9 biliona USD, prenosi Biznisinfo.

Dionice kompanije ove godine su porasle skoro 54 odsto na gotovo 451 USD po jednoj, nadmašivši šire tržište i tehnološki sektor S&P 500.

Svijet tehnologije proizveo je mnoge milijardere, uključujući najbogatijeg čovjeka u svijetu, osnivača Amazona, Jeffa Bezosa, i suosnivača Facebook-a, Marka Zuckerberga.

Ipak, Cookov novi status milijardera je rijetkost, jer on nije osnivač Apple-a.

Direktor Google-a, Sundar Pichai, na primjer, nije među najbogatijim igračima Silikonske doline, ali Google-ovi suosnivači, Larry Page i Sergey Brin, koji su se odrekli izvršne funkcije prošle godine, imaju oko 71,7 milijardi i 69,5 milijardi USD.

Cook trenutno direktno posjeduje samo oko 0,02 odsto Apple-ovih dionica u vrijednosti od oko 375 miliona USD.

On je tokom godina primio znatne nagrade i druge benefite, koji povećavaju njegovo procijenjeno bogatstvo.

Prošle godine, Cookova godišnja osnovna plata iznosila je tri miliona USD. On je, takođe, u upravnom odboru Nikea.

Cook se pridružio Apple-u 1998. godine i bio je na raznim visokim pozicijama prije nego što je preuzeo trenutnu funkciju.

Za izvršnog direktora imenovan je u avgustu 2011. godine, nakon što je suosnivač kompanije, Steve Jobs, odstupio i nekoliko sedmica kasnije umro.

Cook je, prije nego što se pridružio Apple-u, radio u Compaqu i IBM-u.





Izvor: Mina