03-02-2023

Transfer iz snova: Lipovina potpisao za prvaka svijeta

Od 2014. godine, kada je prvi put stigao u Njemačku, Vladan Lipovina je igrao za četiri kluba, ostavio sjajan utisak i zaslužio poziv kakav se dobija jednom u životu - 29-godišnji bombarder sa Cetinja je novi igrač dvostrukog uzastopnog šampiona svijeta, Magdeburga.


Foto: Vijesti

Klub iz istočne Njemačke je bio prinuđen da dovede desnog beka, jer je Islanđanin Omar Ingi Magnuson na treningu nakon povratka sa Svjetskog prvenstva pokidao Ahilovu tetivu.

I izbor je pao na Lipovinu, koji je ove sezone u dresu Veclara upisao 52 gola i 32 asistencije u dresu Veclara u Bundesligi.

Magdeburg je tri puta osvajao Kup, tj. Ligu šampiona (1978, 1981, 2002), a na IHF Super Globu, tj. Svjetskom klupskom prvenstvu, u posljednja dva finala je savladao Barselonu.

Aktuelni je prvak Njemačke i ima šansu da i ove sezone ponovi taj uspjeh, jer ima četiri boda, ali i dvije utakmice manje od vodećeg Fuhse Berlina, za koji igra Miloš Vujović.

Želja je da se odbrani tron u najjačoj ligi svijeta i stigne do fajnl-fora Lige šampiona, zbog čega je Magdeburg platio 300.000 eura Veclaru na ime obeštećenja.

„Imali smo malo vremena da se pojačamo i iskoristili smo šansu da dovedemo Vladana. Već na prvom treningu smo vidjeli da će nam pomoći i u napadu i u odbrani. Sada želimo da ga što prije uklopimo, ali ćemo mu naravno dati vremena da se uhoda”, rekao je trener Benet Vigert.

Lipovina je u Njemačkoj igrao za Veclar, Hittenberg, Rajn-Nekar Leven i Balingen, a dao je 780 golova na 236 utakmica u Bundesligi.

„Magdeburg je jedan od najboljih timova na svijetu, a Beno jedan od najboljih trenera. Veoma sam srećan što se sve sredilo i zahvalan što mi je Veclar ispunio zahjtjev”, rekao je Lipovina za zvanični sajt novog kluba.

Ljevoruki Cetinjanin je karijeru počeo u Cepelinu kod Miodraga-Miška Popovića, potom igrao za Lovćen, a osim u Njemačkoj, nastupao je i u Španiji (Siudad Enkantada), Sjevernoj Makedoniji (Metalurg) i Ujedinjenim Arapskim Emiratima (Al Nasr).

U posljednje vrijeme ga nije bilo u reprezentaciji Crne Gore, zbog sukoba sa selektorom Zoranom Roganovićem, ali sada postoji velika mogućnost da se vrati u nacionalni tim.

Izvor: Vijesti