03-04-2024

Tri najgora dezerta koja dovode do skokova šećera u krvi

Uživanje u slatkišima s visokim procentom masnoće može biti primamljivo, ali ključno je biti svjestan mogućih zdravstvenih posljedica koje ovi dezerti mogu donijeti za sobom.

Tri najgora dezerta koja dovode do skokova šećera u krvi | Radio Televizija Budva

Ilustracija, Foto: Pixabay

Neki dezerti se posebno ističu kao krivci za podsticanje upala i skokova šećera u krvi zbog visokog udjela masti. Nutricionistkinja Lisa Ričards i dijetetičarka Žanet Giaćinto otkrile su tri takve poslastice.

Krofne

Krofne, iako ukusne, mogu da imaju štetne efekte na zdravlje zbog visokog sadržaja šećera i rafinisanog brašna. Redovna konzumacija može da dovede do upale u tijelu budući da je visok unos šećera povezan s povišenim nivoima upalnih markera.

Ričards tvrdi da bi njihovo izbacivanje moglo da bude dobro za smanjenje upale i stabilizaciju nivoa šećera u krvi.

"Krofne se obično prave od rafinisanog pšeničnog brašna i pune su šećera, što izaziva brzi porast nivoa glukoze u krvi kada se konzumiraju. Ovaj nagli skok šećera u krvi izaziva porast insulina za regulaciju nivoa šećera, što dugoročno može da bude štetno za tjelo i dovesti do insulinske rezistencije", objasnila je za SheFinds, prenosi Index.

Kolači od različitih vrsta tijesta

Kolači nam mogu donijeti trenutni užitak, ali ne treba zanemariti njihov uticaj na upalu i nivo šećera u krvi. Prepuni su rafinisanih šećera, nezdravih masti i prerađenog brašna, što može da doprinese problemima kao što su gojenje i izazivanje upalne reakcije u tijelu.

"Kolači su upalni i štetni za zdravlje crijeva zbog visokog sadržaja šećera i rafinisanog brašna", upozorava Ričards.

Ovi sastojci doprinose brzim skokovima šećera u krvi, podstiču oslobađanje insulina i potencijalno uzrokuju hroničnu upalu.

"Pretjerana konzumacija šećera može predstavljati značajne zdravstvene rizike, čak i doprinijeti nakupljanju masnoće na stomaku", istakla je ona.

Slatke pite

Iako su slatke pite odlične poslastice za gotovo svaku priliku, kombinacije slatkih nadjeva i kora od rafinisanog brašna mogu dovesti do naglih skokova nivoa šećera u krvi.

Vremenom, česta konzumacija pita može opteretiti insulinski odgovor tijela, potencijalno dovodeći do insulinske rezistencije i upale.

"Kore za pitu prave se s velikom količinom maslaca, stoga nisu baš najpovoljnija opcija za one koji pokušavaju da smršaju. Takođe, prave se od brašna koje se razgrađuje u šećer, a punjenje je često jako slatko, što može doprinijeti skokovima šećera u krvi", zaključuje Giaćinto.

Izvor: N1