10-04-2024

U Azilu na Paštrovskoj gori 71 pas

Azil za napuštene životinje kojim rukovodi RJ "Čistoća" pozicioniran je u selu Novoselje na Paštrovskoj gori. Kako im je osnovna djelatnost zbrinjavanje pasa u prva tri mjeseca ove godine u sklonište je smješten 21 pas, od kojih je osam vraćeno vlasnicima koji su naknadno pronađeni, sedam je udomljeno, četri eutanazirana zbog neizlječive bolesti, dok su dva nažalost uginula.

U Azilu na Paštrovskoj gori 71 pas | Radio Televizija Budva

Foto: PrtSc

"Kompleks azila se satoji od šest sektora, a u svakom je po sedam, osam bokseva, a ispred je prostor za istrčavanje pasa, psi koji su mirne naravi, su uglavnom pušteni kroz sektore tako da imaju veće fizičke aktivnost, dok opasne pse puštamo jednog po jednog, postoji ukupno sedam sektora, sa 43 boksa, a tu je i karantinski prostor gdje svaki novi pas provede 15 dana", kazao je Filp Ćetković šef azila.

Iako su kapaciteti azila veliki, često se dešava da ih moraju i prevazići.

"Prema veternisarkoj inspekciji imamo kapacitet za 75 pasa, to je uvijek i brojka koju otprilike imamo, a trenutno imamo 71 psa u azilu", istakao je on.

Posjete najbrojnije tokom ljetnjih mjeseci zbog povećanog broja turista dok su udomitelji najčešče kolege radnika azila i njihovi prijatelji, zaključio je Ćetković.