16-10-2023

U Budvi boravi oko 12.500 turista

Turistička organizacija opštine Budva i lokalni hotelijeri sumiraju rezultate poslovanja kada je u pitanju turistička sezona 2023. godine, te kao poseban uspjeh ističu što su odličnu posjećenost zabilježili kako u glavnoj turističkoj sezoni, tako i u predsezoni i početku postsezone.

U Budvi boravi oko 12.500 turista | Radio Televizija Budva

Foto: Mediabiro

“U periodu od prvog januara do desetog oktobra Budvu je posjetilo oko 265.000 koji su ostvarili oko tri miliona noćenja, što je za oko 30% više u odnosu na isti period prošle godine i možemo reći da 70% tih turista čine gosti iz Rusije, Ukrajine, Bosne i Hercegovine, Srbije i Turske,” saopštila je predstavnica PR službe TO Budva, Ljubica Pribilović.


Pribilović / Foto: Mediabiro

Ovakvu dobru posjećenost pratili su i dobri finasijski rezultati, prema dobrim pokazateljima nastavka postsezone prognozirano je da će ti prihodi dodatno rasti.

“Što se tiče Turističke organizacije opštine Budva, naš finansijski rezultat se približio četiri miliona kada su u pitanju sve takse koje se uplaćuju kod nas, nadamo se da ćemo do kraja godine premašiti tu cifru. Trenutno u Budvi boravi oko 12.500 turista, u privatnom smještaju oko 6.000, u hotelskom smještaju oko 6.500,” kazala je Pribilović.

Dobrom nastavku postsezone doprinosi lijepo vrijeme uz koje idu plažni i aktivni turizam. S druge strane tu je i MICE turizam koji na mnogobrojnim seminarima i kongresima okuplja goste iz Zapadne i Centralne Evrope.

“Uglavnom će do kraja godine biti puni ti hoteli koji se bave MICE turizmom. U pojedinim hotelima imamo dominantno turiste iz Njemačke, a tu su i gosti iz Austrije, Francuske, Poljske… U Budvi trenutno imamo oko 40 diplomata koji su došli ovdje zahvaljujući Policijskoj asocijaciji, njima se trudimo da obogatimo boravak u našem gradu. Oni će obići naše zaleđe, upoznaće se sa našom kulturom i svi oni će lijepe utiske odnijeti svako u svoju zemlju,” poručila je predstavnica PR službe TO Budva.

Među hotelima prepoznatim po MICE turizmu u Crnoj Gori se svakako ističu hoteli HG Budvanska rivijera, za koje će prema trenutnim projekcijama 2023. godina biti rekordna.

“Naše projekcije su da ćemo do kraja godine ostvariti profit od oko tri miliona eura što se smatra jednim od najboljih rezultata u proteklih 20 godina. Kada je statistika takođe u pitanju, možemo da kažemo da smo za prvih devet mjeseci ove godine ostvarili bolji rezultat za 39% u odnosu na 2022. godinu i da smo ostvarili za 120.000 više noćenja nego 2022. Godine,” kazala je PR menadžerka HG Budvanska Rivijera, Jelena Kaluđerović.


Lačuđerović / Foto: Mediabiro


Kaluđerović dodaje da je struktura gostiju bila jako šarenolika, te da je bio primjetan rast gostiju iz Njemačke, Litvanije, Turske, Poljske, ali i tradicionalnih tržišta kao što su Francuska i Velike Britanije.

“Imali smo i porast gostiju iz regiona, iz Srbije, Slovenije i Hrvatske, ali ono što je zanimljivo, bilježi se i porast broja gostiju iz Crne Gore. Domaći gosti su birali naše hotele, jer smatramo da smo ove godine imali vrlo konkurentne cijene uprkos inflaciji, a za te cijene smo nudili izuzetan kvalitet. U ovom periodu smo upravo imali najave za grupne dolaske iz Izraela, ali vidjeli ste šta se ovih dana dešava. To je još jedna potvrda koliko je turizam nepredvidiv i koliko globalna kretanja mogu da utiču na turizam,” istakla je PR menadžerka HG Budvanska Rivijera.

Trenutno su svi hoteli ove hotelske grupacije popunjeni, a u njima boravi oko 1.300 gostiju. Takav uspjeh mogu zahvaliti MICE aranžmanima, brojnim seminarima, kongresima i konferencijama zbog kojih će hoteli ostati duže otvoreni.

“Slovenska plaža će biti otvorena do 15. oktobra, hotel Alexandar Lux do 20. novembra, što je i najduži period kada će nam raditi taj hotel. Takođe, duže će raditi i naši hoteli u Petrovcu. Hotel Castellastva će raditi do 22. oktobra, a Palas negdje do 5. novembra, a onda ćemo opet taj naš najbolji hotel otvoriti negdje krajem decembra jer se pripremamo za spektakularan doček Nove godine,” najavila je Kaluđerović.


(Media Biro)