21-03-2023

U Hrvatskoj predlažu kazne od 50 do 5.000 eura za korišćenje lažnih diploma

Hrvatsko Ministarstvo znanosti i obrazovanja uputilo je u nacrt prijedloga Zakona o akademskom i stručnom zvanju i akademskom stepenu kojim se, uz ostalo, predlaže od 50 do 2.000 eura kazne fizičkim licima koja lažno upotrebljavaju akademski ili stručni naziv.

U Hrvatskoj predlažu kazne od 50 do 5.000 eura za korišćenje lažnih diploma | Radio Televizija Budva

(Foto: pixabay.com/ilustracija)

Nacrtom Zakona, koji je na javnoj raspravi do 15. aprila, detaljno se utvrđuju akademski i stručni nazivi i akademski stepen s pripadajućim skraćenicama koji se stiču završetkom fakulteta i stručnih studija.

Nacrtom Zakona predlaže se od 50 do 2.000 eura novčane kazne za osobe koje upotrebljavaju akademski ili stručni naziv ili akademski stepen protivno odredbama Zakona.

Predviđena je i novčana kazna od 700 do 7.000 eura za pravne osobe koje izdaju lažne potvrde, uvjerenja, svjedočanstva, odnosno diplome o završenom fakultetu, te dopunska dokumenta. Dodatno, novčanom kaznom od 50 do 5.000 eura kazniće se i odgovorna osoba u pravnoj službi za taj prekršaj.

Takođe, uspostavlja se nadležnost nacionalne Agencije za znanost i visoko obrazovanje za donošenje popisa ujednačenih naziva koji se stiču završetkom studijskih programa. Zakonom se, kako se navodi, nastoji osigurati unaprjeđenje i dalji razvoj hrvatskog sistema visokog obrazovanja i nauke, u skladu sa strateškim odrednicama usvojenim na nacionalnom i evropskom nivou.

Nastoje da uklone neusklađenost sa evropskim praksama u dodjeljivanju naziva, posebno u nazivima koji se stiču završetkom stručnih studija diplomskog nivoa sa regulativom u EU.

Cilj je i osiguravanje bolje povezanosti i komplementarnost hrvatskog sistema visokog obrazovanja i nauke u Evopskom prostoru visokog obrazovanja (EHEA), kao i povećavanje prepoznatljivost hrvatskih kvalifikacija na nacionalnom i evropskom tržištu rada.