24-01-2024

Udruženje zakupaca kupališta CG strahuje od povećanja cijena, Mikijelj: Plaže se više neće izdavati za 500 ili 600 eura

Na najave Morskog dobra da će donijeti novi cjenovnik početnih nakdnada i pravilnik o zakupu kupališta za ljetnju turističku sezonu u Udruženju zakupaca kupališta Crne Gore strahuju da će to dovesti do duplog povećanja cijena zakupa kupališta. Poručuju da zakupnina nije njihov jedini trošak, već da plaćaju visoke naknade za odvoz smeća, obaveze na promet usluga, struju, vodu i angažovanje radne snage kao i da imaju mnogo manje radnih dana od ostalih ugostiteljskih djelatnosti.

Udruženje zakupaca kupališta CG strahuje od povećanja cijena, Mikijelj: Plaže se više neće izdavati za 500 ili 600 eura | Radio Televizija Budva


Foto: Morsko dobro, Mina

Zakupci strahuju da se iza svega krije moguće favorizovanje stranih investitora, ukazuju da Morsko dobro od početka davanja u zakupu kupališta nije uložilo u infrastrukturu i poslovni ambijent već su, kako tvrde, savjesni zakupci uložili sopstvena materijalna sredstva za prilazne puteve, parkinge i drugu potrebnu infrastrukturu.

"Treba da bude uskoro tender, a mi smo obaviješteni da će biti ukidanje bodova. Mi ćemo apsolutno biti protiv toga i tu ćemo da se zaštitimo, naše interese i naše bodove. Bodovi su naša ulaganja, svake godine. Ima nas koji smo rušili brda, kopali tunele, parkinge radili, destinacije napravili i brendove napravili od naših lokala. Sada treba da dođe neko da nam to uzme. Takođe, imamo obaviještenja da se oko Morskog dobra stalno okupljaju Rusi, Turci i Ukrajinci i da su zainteresovani za naše plaže, tako da mi to nećemo dati", kazao je za Polis predstavnik zakupaca Ilija Armenko.

Armenko ističe da nije problem samo podizanje cijena zakupa, jer bi određeni iznos zakupci mogli da podnesu, ali mu se čini da državi nije stalo do onih koji pune njen budžet.

"Mi radimo najkraće, 40 dana i mi smo najugroženiji. Takođe, mi redovno izmirujemo svoje obaveze i nismo imali negativni zapisnik. Mi smo na osnovu toga dobijali bodove. Sad neko hoće to da ukine. Ponavljam, mi to nećemo dozvoliti i samo molimo državu i Morsko dobro da nam pomognu da ne ostanemo bez naših prihoda jer mi od toga živimo. Naglašavam, nije nam đedovina, ali je veća đedovina nama nego Rusima, Ukrajincima i Turcima", kazao je on.

Ako im se ne izađe u susret zakupci najavljuju protest, naglasio je Armenko.

"Ako to ne bude bilo u našu korist, mi ćemo preduzeti nešto. Blokiraćemo ulice i ići ćemo svim pravnim sredstvima", dodao je on.

Direktor Morskog dobra Mladen Mikijelj ranije je kazao da su cijene zakupa iz 2019. godine bile veoma niske i zato crnogorska obala kao jedan od najznačajnih resursa i prostor na kome se odvija 50 odsto ekonomske aktivnosti mora biti valorizovana kako dolikuje. U toku rekordne sezone 2023. godine prihod je bio oko osam miliona eura što je ekvivalentno prihodima od trajaktne linije i on smatra da to nije prihvatljivo. Upravo iz tog razloga, kako je kazao, donijet je novi pravilnik i cjenovnik. Cjenovnik predviđa veće cijene zakupa, a pravilnik će omogućiti zakupcima da na pravilan način i tržišnu utakmicu učestvuju na tenderima za zakup lokacije i kupališta u zoni Morskog dobra. Suština je da svi imaju mogućnost da učestvuju, a trenutnim pravilnikom dosadašnji zakupci bili su u startu favorizovani što je neprihvatljivo. Nigdje u svijetu nije dozvoljeno da zakupoprimac određuje cijenu zakupa, pa neće moći ni kod nas. Plaže se više neće moći izdavati za 500 ili 600 eura, već će se sada malo raditi za državu, kazao je Mikijelj.

D.Č.