13-11-2020

UNICEF: Više od 40 odsto građana poštuje preporučene mjere

Više od 40 odsto građana poštuje preporučene epidemiološke mjere "RazmakMaskaRuke", dok jedna četvrtina navodi da nosi masku u zatvorenom, ali ne i na otvorenom prostoru, pokazalo istraživanje agencije Ipsos.

UNICEF: Više od 40 odsto građana poštuje preporučene mjere | Radio Televizija Budva

UNICEF, Britanska ambasada Podgorica i Ipsos apelovali su na građane da se ujedine u poštovanju mjera i time što prije zaustave širenje koronavirusa.

Prema istraživanju, koje je Ipsos sproveo u oktobru uz podršku UNICEF-a i Britanske ambasade u Podgorici, većina građana kazala je da primjenjuje razne mjere prevencije protiv širenja koronavirusa.

„Građani, njih 99 odsto češće pere ruke, 83 odsto razgovora s drugima na razmaku od jedan do tri metra i izbjegava rukovanje, 81 odsto nosi masku za lice u zatvorenom prostoru, dok 80 odsto izbjegavanja kućnih posjeta“, navodi se u saopštenju UNICEF-a.

Prema istraživanju, 21 odsto građa nosi rukavice, dok nešto manje od polovine građana tvrdi da izbjegava kontakte s najbiližima.

Istraživanje je pokazalo da svaki drugi građanin primjenjuje mjeru nošenja maske za lice na otvorenom prostoru, kao i mjeru izbjegavanja odlaska u prodavnice, apoteke i druga mjesta gdje ima više ljudi.

Skoro svi građani Crne Gore kažu da su informisani o koronavirusu, a procenat onih koji su zabrinuti da bi oni lično ili njima bliske osobe mogli da se zaraze porastao je sa 56 odsto u maju na 81 odsto sredinom oktobra.

Više od jedne četvrtine građana, njih 28 odsto, navodi da će se vjerovatno vakcinisati protiv sezonskog gripa u narednom periodu, dok blizu dvije petine građana navodi da bi se vakcinisali protiv koronavirusa u slučaju kada bi vakcina bila dostupna.

„Tri od pet građana vjeruje da će se uskoro razviti vakcina ili lijek protiv koronavirusa, dok tri od četiri građana smatra da su vakcine jedan od najboljih izuma medicine, zahvaljujući kojem su mnoge zarazne bolesti iskorijenjene“, pokazalo je istraživanje.

Šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Huan Santander kazao je da je najbolje da se prate naučne preporuke, a to znači da svi drže razmak i nose masku.

„To su jednostavne stvari koje svako od nas može lako da primijeni i time da lični doprinos borbi protiv pandemije COVID-a-19 u Crnoj Gori. Ujedinimo se u poštovanju mjera 'RazmakMaskaRuke da bi sačuvali živote i pomogli crnogorsku ekonomiju“, poručio je Santander.

Britanska ambasadorka u Crnoj Gori Karen Medoks kazala je da je poznato da mjere "RazmakMaskaRuke" daju rezultat i ta anketa govori da ih većina ljudi u Crnoj Gori podržava.

„Razvoj vakcine će nam dati još jedno sredstvo da ograničimo širenje koronavirusa, spasimo živote i ponovo otvorimo naše ekonomije“, navela je Medoks.

Direktor istraživačke agencije Ipsos u Crnoj Gori Vladimir Raičević rekao je da umjesto brige o tome da će se neko „nama drag zaraziti, preuzmimo odgovornost“.

„Poštovanjem mjera "RazmakMaskaRuke" smanjimo ovu mogućnost koja nas sve brine“, naveo je Raičević.

Istraživanje je sprovedena na 825 građana koji imaju 18 i više godina, u periodu od 17. do 20. oktobra.