07-06-2022

UPC: Rast prihoda po osnovu akciza na cigarete 192%

Prihodi po osnovu naplate akciza na cigarete u maju su za 192% ili 6,5 miliona eura bili viši u odnosu na isti period prošle godine, saopštila je Jelena Đukić iz Uprave prihoda i carina. Ona je istakla da taj rezulat posebno raduje zbog ranije preduzetih akcija i borbe za sprječavanje krijumčarenja duvanskih proizvoda i nedavne akcije oduzimanja cigareta u Luci Bar.

UPC: Rast prihoda po osnovu akciza na cigarete 192% | Radio Televizija Budva

Foto: Pexel

U periodu od 1. januara do 31. maja ove godine Uprava prihoda i carina naplatila je više od 796 miliona eura, čime je premašen plan prihoda za 120 miliona eura ili 18%, saopštila je Jelena Đukić iz Uprave prihoda i carina.

Đukić je kazala da je u maju ostareno 157 miliona eura prihoda što je za 16% više u odnosu na plan.

"Prema strukturi naplaćenih prihoda, najviše je naplaćeno po osnovu PDV-a 81,5 miliona eura, dok je po osnovu akciza naplaćeno oko 21 milion eura ili 4,5% više od plana. To je za 28% više u odnosu na isti period prošle godine", kazala je Đukić u emisiji "Dobro jutro Crna Goro".

Ističe da je najzanačajniji rast prihoda ostvaren u dijelu akciza na duvanske proizvode.

"To nas posebno raduje zbog ranije preduzetih akcija i borbe za sprječavanje krijumčarenja duvanskih proizvoda i nedavne akcije oduzimanja cigareta u Luci Bar. Rast po tom osnovu je bio čak 192% kada je naplaćeno 6,5 miliona eura što je za 4,5 miliona eura više u odnosu na isti period prošle godine", istaka je Đukić.

Uprava prihoda i carina juče je objavila i listu najvećih poreskih dužnika koju čine tri podliste.

"Lista od 200 poreskih dužnika po osnovu duga za porez na dodatu vrijednost, porez na dobit i koncesije je najveća i taj dug ukupno sačinjava oko 135 miliona eura. Druga je lista 50 dužnika i iznosi 65 miliona eura dok lista 100 dužnika za koje je otvoren stečajni postupak iznosi blizu 99 milioan eura", precizirala je Đukić.

Ukupan dug je kaže, porastao blizu 100 miliona kao rezulat primjene poreskih propisa koji su stupili na snagu 31. decembra 2021. Na taj način je, kaže Đukić, došlo do evidentiranja poreskog duga usljed podnošenja nepodnešenih poreskih prijava iz ranijeg perioda. Ona ističe da je na taj način prikazana realna slika stanja poreskog duga u Crnoj Gori.

Uprava prihoda i carina i Ministarstvo finansija produžili su rok za reprogram duga do 30. juna ove godine. U Upravi očekuju značajno smanjenje duga.

"Time se daje mogućnost ekonomskog oporavka nejvećih poreskih dužnika i plaćanje rata do 60 mjesečnih rata", kazala je Đukić.

Na listama je, dodaje, dosta istih preduzeća ali se ona i mijenjaju.

"Nakon reprograma 2017. očekujemo da ovaj bude uspješniji, i da će svi dužnici iskoristiti šansu da plate dug u 60 mjesečnih rata", kazala je Đukić i porčila da novog produženja roka neće biti.

"Rok se više ne može produžavati. Imaju dovoljno vremena da podnesu zahtjeve. Nakon odobrenja obveznici su dužni da uplate 10% ukupnog duga koji se utvrdi rješenjem o reprogramu", kazala je Đukić.