08-04-2022

Upotreba društvenih mreža kod tinejdžera povezana sa nezadovoljstvom životom

Što više vremena djevojčice uzrasta od 11 do 13 godina provode na društvenim mrežama manje su šanse da će biti zadovoljne svojim životima godinu kasnije, otkriva studija.


Ilustracija, Foto: Shutterstock

Kako prenosi BBC, studija sprovedena u Velikoj Britaniji pokazuje istu mustru za dječake od 14 do 15 godina, kao i devetnaestogodišnjake oba pola.

Naučnici ukazuju da povezanost sa društvenim mrežama u određenim uzrastima mogu biti povezane sa mozgom, kao i hormonskim i društvenim promjenama tokom adolescentskog razvoja.

Dodali su da je potrebno još istraživanja kako bi u potpunosti razumjeli i dokazali ovu povezanost.

Istraživači sa Kembridža i Oksforda kažu da bi kompanije, koje su vlasnice društvenih mreža, trebalo da podijele još sopstvenih podataka sa naučnicima, kako bi omogućili nastavak istraživanja.

Sa druge strane, eksperti kažu da društvene mreže imaju i pozitivnu stranu uticaja na mlade, kao što je održavanje kontakata tokom pandemije koronavirusa.

U istraživanju je učestvovalo više od 72.000 ispitanika, koji su upitani da li su zadovoljni svojim životima i koliko vremena provode u razgovoru sa prijateljima na društvenim mrežama. U tom istraživanju, mlađi adolescenti su pokazali negativnu povezanost između upotrebe društvenih mreža i zadovoljstva životom.