25-01-2019

Ljekove za smirenje probalo 17% tinejdžera

U Crnoj Gori je 16,8 odsto mladih, učenika od prvog do trećeg razreda srednje škole, probalo ljekove za snižavanje stresa, opuštanje mišića, napetosti ili za liječenje nesanice, pokazalo je istraživanje nevladine organizacije Juventas.

Ljekove za smirenje probalo 17% tinejdžera | Radio Televizija Budva

Kako se navodi, u pitanju su medikamenti iz kućne apoteke bensedin, ksalol i diazepam, koji najčešće nijesu prepisani njima, već starijim ukućanima, piše Dan.

Ljekari ukazuju da maloljetnici ne bi smjeli da uzimaju ljekove samostalno, posebno ne one koji su za smirenje jer se uglavnom radi o vrstama psihoaktivnih supstanci koje mogu lako dovesti do zavisnosti.

Prema podacima iz istraživanja Juventasa, u kojem je učestvovao 2.371 učenik od prvog do trećeg razreda srednje škole, čak 38,1 odsto ispitanika kazalo je da osjećaju da su pod stresom svakodnevno ili više puta nedjeljno.

Najčešći uzroci stresa kod mladih su obaveze u školi, a tu vrstu pritiska osjeća 61,1 odsto učenika. Njih 23 odsto kazalo je da stres osjećaju usled emotivnih problema, a 11 procenata zbog porodičnih odnosa.