30-08-2021

Većina vodećih ekonomija još nadoknađuje pandemijski zaostatak

Ekonomska aktivnost u većini velikih privreda je još slabija nego što je bila prije pandemije uprkos ubrzanju rasta u drugom tromjesečju, objavila je Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj.

Većina vodećih ekonomija još nadoknađuje pandemijski zaostatak | Radio Televizija Budva

Foto: pixabay.com/ilustracija


Ukupan bruto domaći proizvod zemalja članica OECD-a ostao je 0,7 odsto slabiji u odnosu na nivo na kraju 2019. godine, nešto prije nego što je proglašena pandemija koronavirusa, objavio je OECD u najnovijem izvještaju.

Zadržao se tako ispod pretpandemijskih nivoa uprkos 1,6-postotnom rastu u grupi sedam najvećih svjetskih ekonomija (G7) u drugom tromjesečju, znatno bržem nego u prva tri ovogodišnja mjeseca kada su aktivnosti porasle 0,4 odsto, prenosi SEEbiz.

Iz OECD-a ukazuju na znatne razlike u grupi „sedam najvećih”, kako ih nazivaju u OECD-u, pri čemu je najbrže u periodu od aprila do juna porasla britanska ekonomija, po stopi od gotovo pet odsto.

Poređenja radi, u prva tri mjeseca pala je gotovo dva odsto.

Njemačka i američka ekonomija porasla je 1,6 odsto, dok je Kanada jedina iz grupe G7 zabilježila pad, pokazao je OECD-ov izvještaj.

Francuska i Japan ostvarili su slab rast ekonomske aktivnosti, od 0,9 odnosno 0,3 odsto.

Posmatrano u poređenju sa periodom prije pandemije, najlošije stoji britanski BDP, koji je, uprkos oporavku, krajem juna ostao u minusu od 4,4 odsto. Slijedi Italija, čija je ekonomija u minusu od 3,8 odsto u odnosu na pretpandemijske nivoe.

Nasuprot njima, najveća svjetska ekonomija, Sjedinjene Američke Države (SAD), vratila se nivoima prije pandemije, navodi se u izvještaju.

Iako se očekuje da će globalni BDP ove godine snažno porasti, i Svjetska banka i OECD predviđaju da će rast biti „neujednačen”, ukazujući na zaostajanje manje bogatih i ekonomija zavisnih od turizma.

Iz OECD-a su prije tri sedmice upozorili da zbog "kontinuirane neizvjesnosti" koju stvara pandemija najveće ekonomije u narednim mjesecima u najmanju ruku mogu očekivati „umjereni rast” aktivnosti.