13-10-2023

(VIDEO) Mitropolit Joanikije bogoslužio u Podmainama; počeo sa radom Naučni skup „Savremeno državno-crkveno pravo”

Svetom arhijerejskom liturghijom koju je u manastiru Podmaine služio Visokopreosvećeni Mitropolit crnogorsko-primorski g. Joanikije, juče je u Budvi počeo trodnevni Naučni skup “Savremeno državno-crkveno pravo”.


Foto: MPC

Vladici je sasluživalo sveštenstvo i sveštenomonaštvo Rumunske i Srpske Pravoslavne Crkve.

Odslužen je i pomen svetopočivšem Mitropolitu Amfilohiju i profesoru Jovanu Ćiriću, direktoru beogradskog Instituta za uporedno pravo, koji su osnivači i začetnici Naučnog skupa o državnom i crkvenom pravu, koji se danas održava po treći put.

“Pomolismo se Bogu za blaženopočivšega Mitropolita Amfilohija i za profesora Jovana Ćirića, koji su 2015. godine, prije dakle osam godina, u njihovoj organizaciji održali prvi veliki naučni skup pravnika na temu odnosa crkve i države”, rekao je Mitropolit Joanikije..

On je rekao da je to imalo izuzetno pozitivne posledice u Crnoj Gori.

“Boreći se za pravdu i koristeći znanja najboljih pravnika iz naše otadžbine i iz inostranstva, savjetujući se sa mnogim umnim ljudima, mi smo znali da istaknemo svoj zahtjev u ono vrijeme kada smo bili potpuno obespravljeni. Znali smo da ga obrazložimo, ne samo uz pomoć pravnika nego i mi sveštenici sami bili naučili da se borimo za svoja vjerska prava. Naravno, uvijek vodeći računa da poštovanje vjerskih prava donosi dobro svima, pa i državi, i znajući da nijedna država ne može imati unutrašnju stabilnost, ako se u njoj ne poštuju vjerska prava”, rekao je Mitropolit Joanikije.

Rekao je da su Zakon o slobodi vjeroispovijesti i Temeljni ugovor koji je potpisan između crkve i države veoma važni koraci.

“To su važna dostignuća, ali, naravno, nijesu sve. To sada izgleda kao da su mrtva slova na papiru. Mnogo od onoga što je tamo upisano i utvrđeno na najvećoj instanci se ne poštuje. I otprilike da ćemo morati još dugo vremena da se borimo za svoja vjerska prava. Naravno, sve ono što tražimo za nas, za Srpsku Pravoslavnu Crkvu, ta ista prava zastupamo i za sve ostale tradicionalne crkve i vjerske zajednice”, poručio je on.

Naglasio je da se, koliko je god prava i pravde, ugovora i rezolucija, sve manje poštuju ti pravni akti i da se vrlo često krše.

“Krše se od onih koji bi trebalo najviše da promovišu pravo. Takva je situacija, nije nam to ništa nepoznato”, kazao je Vladika.

Kazao je da mu je izuizetna radost što danas nastavljajući djelo Mitropolita Amfilohija i profesora Jovana Ćirića u organizaciji Crkve, uz pomoć Opštine Budva počinje veliki, monumentalni međunarodni naučni skup na temu odnosa između crkve i države.

“To je izuzetno važan događaj. Veoma sam blagodaran organizatorima koji su uspjeli da okupe tako veliki broj naučnika i koji su uspjeli da sve divno organizuju da danas imamo jednu veliku duhovnu gozbu u Budvi, izuzetnu priliku da čujemo najumnije ljude koji nam mogu razjasniti sve što nas interesuje na tom planu”, zaključio je Mitropolit Joanikije.

Naučni skup je zatim počeo sa radom u Akademiji znanja u Budvi.