12-10-2023

Međunarodni naučni skup ”Savremeno državno-crkveno pravo” počinje danas u Budvi

Međunarodni naučni skup ”Savremeno državno-crkveno pravo”, počeće danas Svetom arhijerejskom liturgijom u manastiru Podmaine, koju će služiti NJegovo visokopreosveštenstvo Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije.

Međunarodni naučni skup ”Savremeno državno-crkveno pravo” počinje danas u Budvi | Radio Televizija Budva

Foto: Portal RTV Budva

Nakon registracije učesnika, u 11 časova će konferenciju svečano otvoriti NJegovo visokopreosveštenstvo Mitropolit crnogorsko-primorski i Egzarh Svetog trona pećkog Joanikije, Nikola Jovanović, predsednik Skupštine opštine Budva, kao i prof. dr Vladimir Čolović, direktor Instituta za uporedno pravo.

Moderator prvog dana skupa je prof. dr Vladimir Đurić, Institut za uporedno pravo iz Beograda, a u prvom dijelu govoriće:

- Prof. dr Silvio Ferari, Pravni fakultet Univerziteta u Milanu, Italija (Sloboda veroispovesti u oslabljenoj Evropi: da li je moguće opadanje pretvoriti u mogućnost?)
- Prof. dr Vladimir Đurić, Institut za uporedno pravo, Beograd, Srbija (Crkve i verske zajednice kao pravna lica javnog prava)
- Vasilije Marković, Institut za uporedno pravo, Beograd, Srbija (Pojmovno poređenje doktrine „političkog pitanja“ i doktrine „religijskog pitanja“ – autonomija crkava i verskih zajednica i opseg sudske kontrole)
- dr Miloš Stanić, Institut za uporedno pravo, Beograd, Srbija i doc. dr Miroslav Đorđević, Departman za pravne nauke Državnog univerzitetua u u Novom Pazaru, Srbija (Državni simboli i sekularnost države u okviru evropskih država)
- Prof. dr Đuzepina Skala, Odeljenje za pravne studije, Univerzitet Bokoni, Milan, Italija (Slučajevi Lunda i Torina kao post- sekularnih gradova)
- Prof. dr Maja Nastić, Pravni fakultet Univerziteta u Nišu, Srbija (Zaštita slobode veroispovesti u postupku pred Ustavnim sudom Republike Srbije)
- Prof. dr Bojan Urdarević, Pravni fakultet Univerziteta u Kragujevcu, Srbija i Jovana Misailović, Pravni fakultet Univerziteta u Kragujevcu, Srbija (Pravo na sindikalno udruživanje sveštenika u svetlu odluke Evropskog suda za ljudska prava „Pastir dobri“ protiv Rumunije)

Nakon pauze za ručak, u drugom dijelu će govoriti:

-Prof. dr Zoran Devrnja, Pravoslavni bogoslovski fakultet Univerziteta u Beogradu, Srbija (Ustavnost Crkve – bogoslovska perspektiva)
- Prof. dr Darko R. Đogo, Pravoslavni bogoslovski fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu, BiH (Imperija, Narod, Nacija – da li su odredbe crkvenog prava primenjive u svakoj političkoj zajednici?)
- dr Velibor DŽomić, Srpska Pravoslavna Crkva (Pravni položaj Srpske Pravoslavne Crkve u Sjedinjenim Američkim Državama u HH i HHI veku)
- dr Vladan Stanković, Institut za političke studije, Beograd, Srbija i - Prof. dr Zoran Milosavljević, Institut za političke studije, Beograd, Srbija (Društveni, politički i pravni status Mitropolije crnogorsko-primorske SPC)
- Matija Stojanović, student doktorskih studija prava, Crna Gora (Hram ili grobnica? Kapelska afera pred Ustavnim sudom Crne Gore)

Nakon desetominutnih izlaganja uslijediće diskusija.




Prepoznavajući izuzetan naučni potencijal, ali i važnu društvenu potrebu naučnog pristupa državno-crkvenim odnosima, Institut za uporedno pravo iz Beograda i Mitropolija crnogorsko-primorska, započeli su 2015. godine zajedničko organizovanje međunarodnih naučnih skupova koje prati izdavanje zbornika naučnih članaka.

Prva konferencija pod nazivom ”Religija, politika, pravo”, održala se u Budvi, a zbornik proizišao iz njenog rada, po svom sadržaju, predstavlja najširi okvir izučavanja različitih pravnih, ali i vanpravnih aspekata odnosa države i crkve. Nakon prve međunarodne konferencije, blaženopočivši Mitropolit dr Amfilohije i prof. dr Vladimir Čolović, direktor Instituta, organizovali su u Budvi i drugi međunarodni naučni skup 2019. godine, sa kog je izišao zbornik radova pod naslovom ”Državno-crkveno pravo kroz vjekove”.

Ovaj zbornik izdat je u godini značajnog jubileja – osam vijekova od autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve. Ipak, ova konferencija značajna je i po tome što se održala u okolnostima najave usvajanja retrogradnog i diskriminatorskog prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi crnogorskog zakona o slobodi vjeroispovijesti, koji je doveo do višemjesečnih litija koje su rezultirale i prvom demokratskom smjenom vlasti u Crnoj Gori. Zbornik ”Državno-crkveno pravo kroz vjekove”, bio je u takvim uslovima skromni naučni doprinos konstruktivnom razriješavanju duboke društvene i pravne krize u Crnoj Gori.

Sada već tradicionalno, na četiri godine, a sa blagoslovom NJegovog visokopreosveštenstva Mitropolita crnogorsko–primorskog, Institut za uporedno pravo i Mitropolija crnogorsko-primorska organizuju i treći međunarodni naučni skup.

Tokom konferencije biće razmotrena veoma aktuelna pitanja koja se tiču odnosa države i crkve u 21. vijeku i to iz ugla više različitih pravnih disciplina. Tako će biti riječi o religiji u sajber prostoru i metaverzumu, kao i o standardima koje u oblasti slobode vjeroispovijesti razvijaju evropski nadnacionalni sudovi u Luksemburgu i Strazburu. Takođe, biće riječi i o osobenostima zakonskog uređenja odnosa države i crkve u različitim državama, uključujući SAD, SR NJemačku, Češku Republiku, Slovačku, Mađarsku, Rumuniju, Švedsku, Italiju, Grčku, Poljsku, Tursku, Srbiju i druge države na prostoru bivše Jugoslavije. U okviru konferencije, autori će analizirati i domašaj primjene autonomnog crkvenog prava, ali i djelovanje ustavnih i redovnih sudova u materiji slobode vjeroispovijesti. S tim u vezi, posebno je značajno što će tokom konferencije biti istaknut i primjer neslavnog držanja Ustavnog suda Crne Gore u procesu rušenja NJegoševe kapele na Lovćenu, ali i razmotreni pravni putevi koji u savremenom trenutku stoje na raspolaganju u želji da se ona obnovi.

Treća i do sada najbrojnija međunarodna naučna konferencija koju zajednički u Budvi organizuju Institut za uporedno pravo iz Beograda i Mitropolija crnogorsko–primorska značajan je doprinos izgradnji i popularizaciji naučne discipline državno–crkvenog prava na teritoriji Crne Gore i šire, ali predstavlja i ilustrativan primjer do čega može dovesti saradnja Crkve i pravne nauke, na korist demokratskih i pluralističkih vrijednosti. Istovremeno, ovako renomirane konferencije ne bi bilo moguće bez značajne podrške grada Budve, koja uz fantastičnu turističku ponudu, iz godine u godinu, ovim proširuje i obim kulturnih aktivnosti i sadržaja, postajući na taj način istinska prijestonica kulture u ovom dijelu Evrope.

Skup u Budvi traje do 14. oktobra.


Izvor: MPC