16-09-2023

(VIDEO) Prvo Balkansko prvenstvo u ritmičkoj gimnastici u Budvi: Talenat i sportski duh mladih gimnastičarki ujedinili Balkan

Talenat i sportski duh mladih gimnastičarki ujedinili Balkan.


Foto: Balkansko prvenstvo u ritmičkoj gimnastici/Media Biro

Svečano otvaranje prvog Balkanskog prvenstva u ritmičkoj gimnastici upriličeno je juče u budvanskom Mediteranskom sportskom centru.

Prvenstvo se održava u Budvi od 15. do 17. septembra u organizaciji Gimnastičkog saveza Crne Gore, a Crnu Goru predstavlja 15 djevojčica u individualnim grupnim vježbama – Simona Sekulić i Hana Božović koje su najmlađe učesnice, predjuniorke su Iva Plemić, Mia Bečanović, Nađa Sekulić, Anđela Popović, Una Radanović, juniorke Nina Dragović, Anđela Vuković, Simona Marić, Milica Popović, Jana Šišević, seniorka Elizaveta Lugovskikh. Učesnice dolaze iz kluba Enigma Podgorica, GK Tivat i GK Budva. Takmičenje se održava na nivou nacionalnih selekcija.

Na otvaranju su se prisutnima obratili predstavnici ključnih sportskih institucija u Crnoj Gori, ali i sponzori zahvaljujući čijoj podršci je bilo moguće da se sportska manifestacija ovakvog kalibra održi u Budvi. Posebnu podršku ovoj manifestaciji pružio je Investiciono razvojni fond Crne Gore, kao ponosni sponzor Gimnastičkog saveza Crne Gore, ovog takmičenja i mlade talentovane gimnastičarke, Nine Dragović.



“U IRF-u smo prepoznali potencijal, mladost, talenat naših mladih gimnastičarki, ali i entuzijazam, posvećenost, pregnuće rukovodstva Gimnastičkog saveza Crne Gore. Izražavam iskrene čestitke rukovodstvu Gimnastičkog saveza, na čelu sa Vesnom Radonić, za organizaciju ovog događaja. Želja nam je da djelujući, u skladu sa sloganom naše institucije „Stvarajmo zajedno bolje sjutra“, stvaramo i otvaramo prilike, zajedno kreiramo budućnost, osnažujemo mlade talente, posebno sportove koji su manje zastupljeni. Reći ću i sportove kojima osnažujemo naše djevojčice, jer smo u IRF-u posebno usmjereni na aktivnosti kojima jačamo ulogu djevojčica, djevojka i žena u svim sferama društva. Sport motiviše, pokreće i ujedinjuje ljude i države. Vjerujem da ćemo narednih dana uživati u izvedbama i uspjesima svih takmičarki,” poručila je izvršna direktorica IRF-a, Irena Radović.



Prisutnima se obratila i predsjednica Gimnastičkog saveza Crne Gore, (GSCG), Vesna Radonić, koja je poželjela iskrenu dobrodošlicu svim učesnicima i gostima prvog Balkanskog prvenstva u ritmičkoj gimnastici.

“Jako sam zahvalna timu BALKAN GYMNASTICS na pokazanom samopouzdanju. Za nas je velika čast, ali i dužnost što smo domaćini ovako prestižnog sportskog takmičenja u našoj zemlji. Ovo nije prvi put da Crna Gora otvara svoja vrata takmičarima važnih sportskih takmičenja. U Budvi su organizovana evropska i svjetska prvenstva u različitim sportskim disciplinama u našoj zemlji. Sigurna sam da će naši dragi učesnici i gosti vidjeti koliko je Budva lijepa i upoznati sa ljubaznošću i toplinom ljudi u Crnoj Gori,” ispričala je Radonić.



Dodala je da se nada da će sve proteći u najboljem redu, u miru, zdravlju i dobrostanju, te se obratila učesnicima, publici i svim ljudima koji su pomogli organizaciji ovog događaja.

“Želim uspjehe, pobjede i lične rekorde svim takmičarima Balkanskog prvenstva u ritmičkoj gimnastici. Uvjerena sam da će sportski fanovi svjedočiti lijepim i nezaboravnim nastupima. Izražavam svoju iskrenu zahvalnost svim ljudima koji su učestvovali u organizaciji našeg prvenstva – čelnicima crnogorske federacije, volonterima, sportistima i navijačima,” saopštila je predsjednica GSCG.

Uspjeh Crne Gore u organizovanju značajnih sportskih takmičenja istakao je i ministar sporta i mladih Vlade Crne Gore, Vasilije Lalošević.



“Mladi sportisti, a pogotovo ove sjajne djevojčice koje su izvele brilijantan performans su najbolji ambasadori svog grada, svoje porodice i svoje zemlje, u ovom slučaju Crne Gore. Treba da im damo podršku, baš kao što je uradila direktorica Investiciono razvojnog fonda. Čeka nas olimpijska godina, čeka nas borba za olimpijske vize. Možda je ovo preuranjeno i prejudiciranje, ali upravo sam sad dobio informaciju da postoji realna šansa da Crna Gora dobije wild card i da naša Nina Dragović bude učesnica Olimpijskih igara,” saopštio je Lalošević.

Mlada gimnastičarka Nina Dragović je zadovoljna svojim nastupom tokom prvog dana prvenstva. Ističe da će put do Olimpijade biti izazovan, ali da je uz snažnu podršku sponzora kao što je IRF i taj izazov lakše dostižan.

“Tek sam od sljedeće godine seniorka i imam samo pola godine da se kvalifikujem, ali ja se nadam da ću to da iskoristim najbolje što mogu i da ću uspjeti da se plasiram uz podršku IRF-a kao jedne jako dobre institucije koja je podržala nas kao sportiste. Vrlo sam im zahvalna na sponzorstvu i pomoći, nadam se da ćemo u budućnosti još puno sarađivati,” kazala je Dragović.

Upravo zbog ovog potencijalnog učešća mlade gimnastičarke na Olimpijskim igrama, još je značajnije što je ovo prvenstvo podržao i predsjednik Crnogorskog olimpijskog komiteta, Dušan Simonović.



“Ovo je potvrda jednog zaista sjajnog rada našeg gimnastičkog saveza, mi to cijenimo u Crnogorskom olimpijskom komitetu. Nadamo se da ćemo u narednoj interakciji imati prvu učesnicu Olimpijskih igara iz ovog prelijepog sporta,” poručio je Simonović.

Značaj ovakve manifestacije ukazao je i predsjednik Balkanske gimnastičke federacije, Suat Çelen. Istakao je da će ovo prvenstvo ojačati sportske veze između balkanskih zemalja i podstaći razvoj njihovih sportista.



“Iz ovog razloga, srećni smo što smo se okupili ponovo nakon više od 25 godina. Želio bih da se zahvalim predsjednici saveza Vesni Radonić i Gimnastičkom savezu Crne Gore na prelijepoj organizaciji,” kazao je Çelen.



Takmičenje će biti nastavljeno već sjutra, a za prestižne titule se nadmeće oko 200 takmičarki iz 12. zemalja.