15-05-2023

(VIDEO) Zabilješke za građanina tranzicije

Novinar, publicista, kulturni poslenik, izdavač, Budvanin, Ranko Pavićević predstavio se publici 17. Međunarodnog podgoričkog sajma knjiga i obrazovanja svojom novom, desetom knjigom "(Po)etike(te) jednog vremena". O knjizi su govorili recenzent doc. dr Predrag Zenović i književnica Stanka Stanojević, ispred izdavača knjige Narodne biblioteka Budve. U knjizi su sabrani eseji - priče koje je Pavićević objavljivao od 1984. do 2010. godine.


Sa 17. Međunarodnog podgoričkog sajma, Foto: Narodna biblioteka Budve

Zenović je istakao da je Pavićević jedinstvena ličnost Budve, ali i crnogorskog i jugoslovenskog novinarstva, neko ko je posmatran i kao moralna vertikala prostora i vremena u kome živimo. Dodao je i da se relativno rano susreo s Pavićevićevim pismom, prvenstveno kroz njegove novinske intervjue objavljene u knjizi "Znakovi vremena".

– Svevremenost koja provijava kroz "Znakove vremena" nešto je što značajno odstupa od onoga što je oslikano u "(Po)etike(tama) jednog vremena", a što takođe ima za cilj da u vječnosti uhvati neke tačke. Ali, one tačke koje su mnogo manje lijepe i mnogo manje promišljene i osmišljene, a koje su bile život i stvarnost nas, ovdje, protekle tri decenije. I ako su ovi intervjui bili poezija života, onda bi knjiga "(Po)etike(te) jednog vremena" bila slika i prilika proze života, kao jedne ružnije stvarnosti koju smo živjeli i proživjeli - rekao je dr Zenović, potom pročitavši dijelove svoje recenezije naslovljene "Hroničar jednog doba". Dodao je i da Pavićević bilježeći i kritikujući negativne društvene i političke pojave, nije bio samo hroničar, već i profet koji je krajem `80-ih uspio da vidi što će se desiti u decenijama koje su uslijedile.

Stanojević je istakla da je knjiga izašla povodom Pavićevićevog jubileja - 40 godina bavljenja novinarstvom. Kako navodi, Pavićević je pomni posmatrač, analitičar i vrsni hroničar društvenih promjena i pojava, koji uspijeva da svakodnevicu pretvori u bilješku, u priču, otimajući ih od zaborava. Ističe da Pavićević piše za građanina, uvijek se držeći etičkih principa, prikazujući posrnuće i društva i pojedinca, ukazujući da danas nemamo empatiju, kao ni osjećanja stida i srama.

Izgubljeno u prevodu

– Sve vrijeme u svom novinarsko-istraživačkom opusu Pavićević je posvećen moralu i moralnosti. Moral bi trebao biti ono čemu lično stremimo, a moralnost odgovornost u ma kom poslu kojim se bavimo. Pomni čitalac zapaziće da niti jedna niti druga kategorija u pomenutom vremenu kao i onom koje je uslijedilo nijesu bili paradigma. Ili se izgubilo značenje u tranziciji. Ostaje pitanje što smo tranzitovali ako smo temelje, stub i potporu, izgubili u prevodu čuvenog tranzita - rekla je Stanojević, između ostalog.

Na kraju, emocijama obuzet, publici se obratio i autor knjige Ranko Pavićević, navodeći da su mnogi njegovo dobronamjerno ukazivanje na greške često doživljavali neprijateljskim. No, to ga nije omelo da istraje, jer, njegov poriv je uvijek bio usmjeren poboljšanju društva.

Izvor: Dan

Kompletan snimak promocije pogledajte na sljedećem linku na YouTube kanalu Narodne biblioteke Budve: