01-04-2023

Vježbe za mozak – jednostavne a čine čuda

Svi mi želimo da živimo što duže, ali da bismo u potpunosti uživali u svojim "zlatnim godinama", moramo da budemo potpuno mentalno zdravi.

Vježbe za mozak – jednostavne a čine čuda | Radio Televizija Budva

Ilustracija (Foto: pixabay)
Baš kao i naše tijelo, naš mozak treba redovno vježbati. Evo vježbi koje će vam pomoći da održite mozak u zdravoj formi.

1. Vježbajte svoje tijelo
Utvrđeno je da redovno tjelesno vježbanje pomaže u održavanju naših kognitivnih sposobnosti. Povećanje protoka krvi tokom vježbanja hrani naše neurone kiseonikom i hranjivim supstancama koje ih održavaju zdravim. Nema potrebe za trčanjem maratona — jednostavne svakodnevne šetnje dovoljne su da biste osjetili boljitak, piše Msn.

2. Probajte nove stvari
Alchajmerovo društvo preporučuje promjenu vaše rutine kako biste stimulisali svoj mozak. Na primjer, isprobajte novu aktivnost ili zamijenite ruke dok radite poznatu aktivnost kako biste promijenili stvari.

3. Nemojte prestati da učite
Istraživanja su pokazala da što duže učite, to duže vaš mozak ostaje bistar.

Nema potrebe imati doktorat da bi vaš mozak bio zdrav. Možete nastaviti da učite tako da se prijavite za tečajeve koji se nude lokalno i besplatno. Nikada nije kasno da naučite da svirate instrument ili naučite novi jezik.

4. Izazovite mozak
Nijesu sve kognitivne aktivnosti jednako teške ili podsticajne. Neke zahtijevaju mnogo manje truda. Na primjer, gledanje televizije jednako je laganoj vježbi za mozak, dok je rješavanje zagonetke više poput „kampa za obuku mozga“. Pokušajte se baviti manje pasivnim aktivnostima.

5. Zaigrajte društvene igre
Volite li Sudoku? Pa, to su dobre vijesti — ne gubite vrijeme uzalud. Prema Alchajmerovom društvu, zagonetke, ukrštenice i pretraživanje riječi aktivnosti su koje stimulišu vaš mozak.

6. Stvorite nova prijateljstva
Društvene veze pomažu u održavanju zdravog mozga. Zato Alchajmerovo društvo preporučuje upoznavanje ljudi i druženje s pozitivnim osobama, razgovor i borbu protiv usamljenosti. Da biste zadržali prijateljstva kada je udaljenost problem, jednostavno podignite slušalicu. Kao bonus, pokušaj da naučite telefonske brojeve svojih najmilijih napamet pomoći će vam da uvježbate pamćenje.

7. Stisnite šake
Nedavna studija pokazala je da stiskanje šaka stimuliše neuronsku aktivnost u prednjem režnju, dijelu vašeg mozga zaduženom za jezik. Stiskanjem lijeve šake 90 sekundi stimulisaćete desnu hemisferu i obrnuto. Dobra vježba koju možete raditi dok gledate TV, što je pasivna aktivnost.

8. Radite što duže
Prema Stanfordskom centru za dugovječnost, nastavak rada ključni je činilac kada je u pitanju zdravlje mozga. Rad pruža okruženje u kojem nastavljamo s učenjem, održavamo društvene veze i stalno smo stimulisani.

9. Provjerite svoj sluh
Neliječeni gubitak sluha kod starijih osoba doprinosi pogoršanju kognitivnih funkcija. Provjerite svoj sluh kod stručnjaka.

10. Stvarajte nove neurone
Mozgovi odraslih nastavljaju da stvaraju nove neurone, ali oni odumiru ako se ne koriste u danima nakon njihovog stvaranja. Da biste koristili te neurone, svaki dan naučite nešto novo (otvorite rječnik na nasumično odabranoj stranici, pročitajte knjigu ili članak u novinama) i sljedeći dan napravite mali kviz za sebe o tome što ste naučili.

11. Čitajte i razgovarajte
Alchajmerovo društvo preporučuje ne samo čitanje knjiga, već i raspravu o njima s nekim nakon toga kako biste konsolidovali ono što ste pročitali.

12. Slijedite pravilo 20 minuta
Studija Univerziteta Stanford objavljena 2009. godine pokazala je da multitasking može imati negativan uticaj na različite kognitivne procese, poput organizovanja informacija ili pažnje. Kako biste poboljšali svoj učinak, preporučuje se da pokušate da obavite najviše dva zadataka odjednom i da poštujete pravilo od 20 minuta: obavljajte aktivnost najmanje 20 minuta prije nego što pređete na sljedeću.

13. Testirajte svoju toleranciju na smetnje
"Stroop" test koriste psiholozi od 1930-ih za testiranje sposobnosti mozga da izvrši zadatak bez ometanja. Test uključuje imenovanje boje slova kojom se ispisuje riječ, a da vas ne ometa činjenica da riječ ispisuje drugu boju. Koristi se za otkrivanje poremećaja pažnje, ali se može koristiti i za stimulaciju mozga.

14. Pišite rukom
Sve više pišemo pomoću računara, ali nastavak pisanja rukom može pomoći vašoj moždanoj aktivnosti. Studija koja je koristila snimanje mozga pokazala je da učenje kurzivnog pisanja stimuliše nekoliko područja u mozgu i da rukom napisane pjesme ili popis stvari koje treba obaviti zahtijeva sinhronizaciju dveju hemisfera mozga.

15. Radite mentalnu aritmetiku
Rješavanje mentalnih aritmetičkih problema trenira vašu radnu memoriju i čak razvija područja mozga za koja smo prije mislili da su definisana našom genetikom. Drugim riječima, kad bismo svi malo bolje računali, svi bismo mogli biti pametni poput Ajnštajna. Ili, barem, gotovo.

16. Meditirajte
Studija objavljena 2015. pokazala je da je normalna krivulja neurološkog pada povezanog sa starenjem bila manje strma među onima koji redovno praktikuju meditaciju. Nijeste sigurni kako meditirati? Postoje mnoge aplikacije koje vam mogu pomoći da se brzo uhvatite u koštac s metodom.

17. Volontirajte s mladima
Mladi vas održavaju mladima! Istraživanje sprovedeno na iskusnim odraslim osobama koje podučavaju djecu kojoj je potrebna podrška otkrilo je dobrobiti i za mlade i za starije. Snimanje mozga pokazalo je da su stariji učitelji razvili nove neuronske veze i da su se njihove kognitivne sposobnosti poboljšale.

18. Isključite GPS
Potjerajte svoj mozak da radi tako što ćete stići od tačke A do tačke B slijedeći uputstva navigatora ili doći tamo po sjećanju, umjesto da se oslanjate na svoj GPS. Studija objavljena u časopisu Nature pokazala je da mozak isključuje određena područja kada vam prigušeni tonovi vašeg GPS-a pokazuju put.