11-03-2020

Vlada i MCP: Prostora za razgovor ima, naredni sastanak u srijedu

Epilog prvog sastanka ekspertskih timova Vlade Crne Gore i Mitropolije crnogorsko-primorske prokomentarisali su potpredsjednik Vlade Zoran Pažin i advokat Dragan Šoć. Kako su poručili, prostora za razgovor ima, a naredni sastanak zakazan je za srijedu.

Vlada i MCP: Prostora za razgovor ima, naredni sastanak u srijedu | Radio Televizija Budva

Foto: Vlada Crne Gore/ Bojana Cupic

Potpredsjednik Vlade Zoran Pažin kazao je za portal CdM da vjeruje da ima prostora da se kroz stručnu argumentaciju dođe do obostrano prihvatljivog rješenja.

Prema njegovim riječima, dijalog između Vlade i Mitropolije crnogorsko-primorske, odnosno ekspertskih timova oba subjekta, prošao je u duhu uzajamnog uvažavanja i otvorenosti za argumente protivne strane.

"Argumenti koje smo čuli su stručni, iako su međusobno suprotstavljeni, ali vjerujem da ima prostora da kroz stručnu argumentaciju dođemo do obostrano prihvatljivog rješenja, zbog čega smo se i dogovorili da nastavak dijaloga bude naredne sedmice," zaključio je Pažin za CdM.

Ispred ekspertskog tima MCP oglasio se advokat Dragan Šoć, koji je sumirajući za "Vijesti" prvi sastanak, izjavio da su, kako navodi, predstavnici Vlade otvoreni za razgovor o izmjeni Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

"Što mi tumačimo kao pokazivanje dobre volje da se problem riješi onamo gdje je njegov izvor, a njegov izvor je u zakonu", rekao je Šoć nakon petosatnog sastanka ekspertskih timova Vlade Crne Gore i Mitropolije crnogorsko-primorske i eparhija Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori u vili Gorica.

On je istakao da je dogovoreno da sljedeći sastanak bude naredne srijede.

"Da oni u međuvremenu daju komentar na naš predlog za izmjene i dopune zakona, koje su im je podnijete na prethodnom sastanku. Očekujemo da daju i eventualne kontra predloge", kazao je Šoć.

Šoć je pojasnio da je suština izmjene koje je tražila MCP da se članovi 62, 63 i 64 Zakona promijene tako da umjesto da se stvori pretpostavka državne svojine, "stvar vrati u poredak koji postoji u Crnoj Gori".

"A to je da onaj ko osporava nečiju svojinu, ima mogućnost da to osporavanje dokaže i u redovnom pravnom postupku", rekao je Šoć.

Podsjetimo, Zakon o slobodi vjeroispovjesti crnogorska Skupština je, na prijedlog Vlade, usvojila je krajem decembra prošle godine, što je dovelo do molitvenih protesta- molebana i litija- koje su širom zemlje inicirale Mitropolija crnogorsko-primorska i eparhije SPC u Crnoj Gori: budimljansko-nikšićka, zahumsko-hercegovačka i mileševska, na kojima je pristustvovao veliki broj građana.

Izvor: CdM/Vijesti