19-10-2023

Vlada utvrdila Nacrt prostornog plana Crne Gore do 2040. godine

Vlada je na danas održanoj 70. sjednici kojom je predsjedavao predsjednik dr Dritan Abazović, utvrdila Nacrt prostornog plana Crne Gore do 2040. godine, s Programom održavanja javne rasprave, u trajanju od 30 radnih dana.


Foto: Gov.me

Kako se navodi u saopštenju Vlade, Prostorni plan Crne Gore (PPCG) je u sistemu planiranja prostora najvažniji strateški planski dokument kojim se određuju državni ciljevi, pravila i mjere prostornog razvoja, u skladu sa ukupnim ekonomskim, socijalnim, ekološkim i kulturno-istorijskim razvojem države.

Ovim strateškim planom se, ističu iz Vlade, planira razvoj i opšta osnova organizacije, korišćenja, uređenja i zaštite prostora Crne Gore za planski period do 2040. godine.

"Planski dio PPCG sadrži: obrazloženje planskog koncepta, polazne osnove, viziju i principe razvoja. Predlaže se plansko rješenje organizacije, uređenja i korišćenja prostora, sa akcentom na opštu strukturu uravnoteženog regionalnog razvoja i intenzivno pokretanje razvoja Sjevernog regiona u cilju valorizacije prirodnih resursa i zaustavljanja negativnih demografskih trendova. Takođe, Plan sadrži ciljeve opšteg ekonomskog i društvenog razvoja u Crnoj Gori, definiše planske zone i razvojne koridore koji su ujedno i saobraćajni pravci. Sadrži sve sektorske projekcije koje se odnose na privredni i društveni razvoj i razvoj infrastrukture države. Ističe se potreba intenzivnijeg razvoja saobraćaja, energetike, regulisanje sistema upravljanja otpadom i dr. U razvoju infrastrukture i izgradnje objekata je naglašena potreba poštovanja ekoloških principa.

U svim sektorima su naglašeni, opšti, posebni i prioritetni ciljevi i predloženi indikatori za praćenje realizacije plana.
Definisan je koncept mreže naselja, pravila i smjernice za urbani i ruralni razvoj, opšti uslovi za planirane namjene prostora, koji će se slijediti u detaljnijoj planskoj dokumentaciji, a odnose se na građevinska područja, poljoprivredne i šumske površine, vodne površine, površine infrastrukture i ostale prirodne površine. Naglašava se potreba preduzimanja mjera u oblasti zemljišne politike, potreba ustanovljavanja jasnog sistema planiranja prostora, rješavanje problema nelegalne izgradnje i saniranje svih uočenih problema", navodi se u saopštenju.

U diskusiji je istaknuto da se Plan po prvi put bavi detaljnije namjenom mora, ukazuje na uslove korišćenja mora i ciljeve i strateška opredjeljenja za racionalno korišćenje na području morskog dobra.

"Plan upućuje na visoku ekološku svijest i obavezuje na praćenje sprovođenja politike prostornog razvoja na način da se postigne balans između razvoja i zaštite, uz sprovođenje mjera za isključivanje negativnih uticaja ili ublažavanje negativnih uticaje na prostor i životnu sredinu. U tom smislu posebno se ističu mjere zaštite prirode, životne sredine i kulturne baštine, zaštite predjela i kulturnih pejzaža. Pored ostalog, urađen je i Nacrt strateške procjene uticaja na životnu sredinu, koja dodatno upućuje na ekološki odgovoran pristup u realizaciji predloženih planskih rječenja", zaključuje se u saopštenju.