10-07-2023

Vučić: Narednih dana odluka ko će biti novi ambasador u Podgorici

Srbija će u narednih deset ili 12 dana donijeti odluku o tome ko će biti novi ambasador te države u Crnoj Gori, kazao je srpski predsjednik Aleksandar Vučić.

Vučić: Narednih dana odluka ko će biti novi ambasador u Podgorici | Radio Televizija Budva

Foto: ilustracija/rtcg

On je to rekao na konferenciji za novinare nakon sastanka sa predsjednikom Crne Gore Jakovom Milatovićem, koji boravi u zvaničnoj posjeti Srbiji.

Vučić je kazao da je iz Podgorice bez dovoljno valjanog razloga protjeran ambasador Srbije.

“U znak poštovanja prema Milatoviću, donosimo odluku u narednih deset ili 12 dana o tome ko će biti novi ambasador u Crnoj Gori”, rekao je Vučić.

Milatović je kazao da je na sastanku sa Vučićem bilo riječi o tome kako Crna Gora sa Srbijom, sa kojom ima važne ekonomske odnose, nema diplomatski odnos na nivou ambasadora, kao i o tome što dvije zemlje nemaju zajedničke granične prelaze.

On je naveo da dvije države vežu zajednička istorija i tradicionalna bliskost, ali i zajednički evropski cilj.

„Sve su to razlozi da imamo prijateljske i sadržajne odnose, uz puno međusobno uvažavanje i kad o nekim temama ne mislimo isto“, kazao je Milatović.

Prema njegovim riječima, posebna odgovornost je na državnicima da te odnose ne samo da ne remete, „kako je to često bio slučaj u prošlosti“, nego da ih unapređu zbog benefita građana i privreda dvije države.

„Složili smo se da je potrebno imenovanje ambasadora i Srbije u Podgorici i Crne Gore u Beogradu, i dobio sam uvjerenje od Vučića da će Srbija napraviti taj korak ubrzo“, kazao je Milatović i dodao da će to Crna Gora učiniti nakon formiranja vlade.

On je rekao da će dvije države, jačajući diplomatske odnose, biti bliže rješavanju drugih pitanja od zajedničkog interesa.

Vućić je kazao da su njegovi i Milatovićevi današnji i jučerašnji razgovori potvrda da dijele mišljenje da su jačanje bilateralnih veza i što tješnja saradnja od ogromne uzajamne koristi.

„Naši dobri odnosi su važni zbog građana naših zemalja, zbog ljudi koji moraju da osjete korist i dobrobit od onoga o čemu razgovaramo“, dodao je Vučić.

Prema njegovim riječima, za Srbiju je Crna Gora izuzetno važan partner, ne samo zbog ekonomije, onoga što može da se mjeri brojevima, već i zbog tradicionalne bliskosti, povezanosti građana, velikog broja Srba koji žive u Crnoj Gori i velikog broja Crnogoraca koji žive u Srbiji.

„Za nas su to veoma važne stvari i trudimo se da naše odnose unaprijedimo, da budu neuporedivo bolji“, poručio je Vučić.

On je kazao da u Crnoj Gori postoje mnogi koji se uvijek trude „da podignu nekakav strah od Srbije, ili da kažu kako je Srbija ta koja nešto traži, hoće i očekuje od Crne Gore“.

„Ja sam rekao da u onome u čemu želite da mi učestvujemo, mi ćemo da učestvujemo, u onome što ne želite nećemo, na sjenku da vam stanemo nećemo“, naveo je Vučić.

On je rekao da je veoma zadovoljan što je sa Milatovićem mogao otvoreno da razgovara o nekim pitanjima.

„U nekima smo saglasni, u nekima nijesmo, ali razgovaramo veoma civilizovano, na normalan način, koji treba da gradi povjerenje i između nas i naših državnih institucija u budućnosti“, dodao je Vučić.

On je rekao da Srbija želi uspješan mandat Milatoviću.

„Obojica znamo koliko problema ima u našim odnosima, i spremni smo da koliko toliko radimo na tome da problemi budu manji, i ako bude jedan problem manje, jedan uspjeh više, mislim da je to značajno postignuće za nas“, kazao je Vučić.

On je rekao da su i Milatović, kao i predstavnici Vlade Crne Gore, uvijek dobrodošli u Srbiju.

„Uvjeren sam da ćemo u naredna dva ili tri mjeseca imati zajedničku sjednicu vlada nakon mnogo vremena. To su veliki koraci naprijed“, zaključio je Vučić.

Milatović je rekao da vjeruje da njegova posjeta Beogradu, prisustvo Vučića na njegovoj inauguraciji, učešće potpredsjednika Vlade Srbije Ivice Dačića na samitu u Podgorici, predstavljaju važne korake ka političkoj revitalizaciji odnosa dvije zemlje.

On je poručio da, kao predsjednik države koje je najdalje odmakla u pregovorima sa Evropskom unijom (EU), vjeruje da integracija Zapadnog Balkana u EU nema alternativu.

Mialtović je kazao da je na sastanku naglasio važnost Berlinskog procesa koji, kako je dodao, ima nezamjenljivu u ulogu jačanju regionalne saradnje i povezivanja regiona sa EU.

On je dodao da je ujedno pozdravio svaku inicijativu koja dolazi iz regiona, a čiji je cilj unapređenje ekonomskih odnosa u regionu.

„Posjetom okrećemo novi list, Crna Gora je prijatelj Srbiji i Srbija je prijatelj Crnoj Gori“, poručio je Milatović.

On je pozvao Vučića da posjeti Podgoricu.

„I da na taj način pokažemo da smo okrenuli novi list u našim odnosima“, kazao je Milatović.

On je, odgovarajući na pitanja novinara, naveo da Crna Gora i Srbija nemaju isti stav povodom pitanja Kosova.

Milatović je rekao da misli da zvanična Crna Gora i Beograd u narednom periodu dodatno treba da prilaze temama koja ih udaljavaju na malo smisleniji način, „stavljajući se u cipele jedni drugih“.

„Znate da je Crna Gora priznala Kosovo 2008. godine. Moramo biti politički pismeni da razumijemo poziciju Srbije kada je u pitanju, ono što Srbija kaže - „dio njene teritorije““, kazao je Milatović.

On je rekao da je prioritet da dođe do deeskalacije situacije na Kosovu.

„Sve to utiče na sve nas, na susjedne zemlje, i iskreno podržavamo dijalog Beograda i Prištine, želimo da se dijalog okonča ukoliko je to moguće na korist i Beograda i Prištine“, naveo je Milatović.

On je pozdravio napore Beograda da dođe do deeskalacije.

„Vučić je uradio dosta da do toga dođe, za tango je potrebno dvoje. Dijalog koji postoji u okviru platforme EU je nešto što zvanična Podgorica podržava“, zaključio je Milatović.