12-02-2024

Za par decenija plaža Mogren izgubila trećinu svoje širine

Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom intenziviraće radove na revitalizaciji najugroženijih kupališta, među kojima je i plaža Mogren.

Za par decenija plaža Mogren izgubila trećinu svoje širine | Radio Televizija Budva

Foto: POrtal RTV Budva/arhiva

Na crnogorskom primorju izražen je problem erozije plaža, pa je, kako se procjenjuje, za nekoliko poslednjih decenija znatno smanjena širina mnogih, što bi moglo uzrokovati da neke plaže potpuno nestanu ako se na vrijeme nešto ne preduzme.

Tipičan primjer erozije plaže kao uticaja različitih aktivnosti predstavlja plaža Mogren u Budvi, a koja je za par poslednjih decenija izgubila jednu trećinu svoje širine.

Iz JP Morsko dobro najavljuju revitalizaciju crnogorskih kupališta koja su u ovom trenutku najugroženija.

“Uzroci su mnogi u zaleđu tih istih plaža, ali ćemo se truditi da to isto riješimo kako samim studijama I urbanističko tehničkim uslovima projekata kao I izvođenja. Kada je u pitanju plaža Mogren istakla bih da je u toku projekat revitalizacije ove plaže. Imali smo I odronjavanje stijena koja su se dešavala i to smo pred ljetnju turističku sezonu uspjeli da saniramo kako bi spremni dočekali turiste . U 2024. godini planirana je izrada geoloških elaborate, zatim opet ta ista sanacija po segmentima, kako na Mogrenu tako I na Jazu na stjenovitom dijelu. Imamo problema kojih smo svjesni da se dešavaju po ovom pitanju”, kazala je u izjavi za Polis koordinatorka Službe za izgradnju i uređenje morskog dobra Miljana MIljanić.

Problem erozije plaže Mogren ima posebnu težinu jer je to kupalište svrstano u grupu zaštićenih objekata prirode.