24-01-2023

Zakonsku obavezu nije ispunilo 320 poreskih dužnika

Od 581 poreskog dužnika kojima je država omogućila drugi put da na rate izmire poreska dugovanja, njih 320 nije ispunilo zakonsku obavezu, zbog čega je Uprava prihoda i carina (UPC) pokrenula proceduru o ukidanju rješenja o reprogramu.

Zakonsku obavezu nije ispunilo 320 poreskih dužnika | Radio Televizija Budva

Foto: Mina

Jednokratna uplata od deset odsto ukupnog duga po zakonu se morala izmiriti u roku od deset dana od donošenja rješenja o reprogramu, rekli su Vijestima u UPC.

Iz UPC su objasnili da se podatak u vezi s 581 dužnikom odnosi na poreske obveznike kojima su već ukinuta rješenja na osnovu posebnog zakona iz 2017. godine, jer nijesu na vrijeme izmirivali svoje dugove, ali su na osnovu novog zakona od prošle godine dobili ponovo šansu za reprogram svojih poreskih potraživanja.

”Ukupan iznos potraživanja za obveznike kojima je ukinuto rješenje o reprogramu iz 2017. godine, a koji su dobili priliku da reprogramiraju obaveze po Zakonu o reprogramu iz prošle godine iznosi 53,11 miliona EUR, od čega osnovni dug iznosi 42,74 miliona EUR, a kamata 10,37 miliona EUR”, rekli su iz UPC.

Shodno Zakonu o reprogramu, njih 45 odsto je uplatilo jednokratnu uplatu od deset odsto u zakonskom roku koja je utvrđena rješenjem o reprogramu. Poreski organ je ukinuo dva rješenja o reprogramu zbog neizmirivanja obaveza po Zakonu o reprogramu dok je za ostale poreske obveznike koji nijesu izmirili obaveze pokrenuta procedura ukidanja rješenja, u toku je sprovođenje ispitnog postupka, donošenja ukidnih rješenja i uručivanja rješenja shodno Zakonu o upravnom postupku.

Prema novom zakonu koji je usvojen u parlamentu krajem prošle godine definisano je da se može reprogramirati dug onima koji su do 20. aprila prošle godine imali dospjela, a neplaćena poreska potraživanja.

Zakonom je predviđeno da je poreski dužnik, kojem je odobren reprogram, dužan da u roku od deset dana od donošenja rješenja izvrši jednokratnu uplatu, dok će ostatak duga isplatiti kroz 60 mjesečnih rata, kako bi mu se otpisala prispjela kamata, a uz to je neophodno i da izmiruje tekuće obaveze. U suprotnom je predviđeno da će poreski organ ukinuti rješenje o reprogramu.

Revizija završnog računa države za 2021. godinu, koji je uradila Državna revizorska institucija (DRI), pokazala je da je UPC zaključno sa tom godinom naplatila 86,19 miliona poreskog duga kroz reprogram koji je omogućen posebnim zakonom iz 2017. godine, dok je ukupno na naplatu dospjelo 148,46 miliona EUR.

Do sada, prema podacima UPC, donijeto je ukupno 5,15 hiljada rješenja o reprogramu poreskog potraživanja. Ukupna potraživanja iznose 151,93 miliona, od čega je osnovni dug 134,17 miliona, a kamata 17,75 miliona.

Od tog iznosa do sada je naplaćeno 13,98 miliona, odnosno 8,33 miliona od jednokratne naplate, a 5,6 miliona od rata. Na kraju novembra prošle godine ukupni procijenjeni poreski dug je iznosio 511,18 miliona EUR, što je skoro 100 miliona EUR manje nego na kraju maja iste godine.