11-09-2019

Zbog neizdavanja računa izrečene kazne od preko dva miliona eura

Najveći broj nepravilnosti u okviru kampanje Budi odgovoran, pokrenute 2013. godine, evidentiran je u kategoriji neizdavanja fiskalnih računa po osnovu kojih su izrečene kazne od 2,09 miliona eura, saopšteno je iz Poreske uprave (PU).

Zbog neizdavanja računa izrečene kazne od preko dva miliona eura | Radio Televizija Budva

Građani su u proteklih šest godina po tom osnovu podnijeli ukupno 8,57 hiljada prijava.

“U kategoriji rada na crno prijavljeno je 6,09 hiljada nepravilnosti, te su izrečene kazne u od 463,69 hiljada eura. Građani su prijavili i dvije hiljade slučajeva kršenja potrošačkih prava, sa iznosom kazni od 166,47 hiljada eura”, kazali su iz PU, pišu Dnevne novine.

Oni su dodali da je prijavljeno i 368 nepravilnosti na kupalištima, na osnovu kojih je su izrečene novčane kazne od ukupno 51,98 hiljada eura.

Predstavnici PU su saopštili da je tokom šestogodišnje realizacije kampanje obezbijeđena podrška građana u borbi protiv sive ekonomije.

“Na osnovu toga je evidentirano 17,04 hiljade prijava neregularnog poslovanja i izrečeni prekršajni nalozi u ukupnoj novčanoj vrijednosti od 2,78 miliona eura. Kroz projekat su definisane tri vrste nepravilnosti i to neizdavanje fiskalnih računa, rad na crno i kršenje potrošačkih prava”, precizirali su u PU.

Osim PU, u realizaciju projektnih aktivnosti uključene su i uprave za inspekcijske poslove i za bezbjednost hrane, veterinu i fitiosanitarne poslove, kao i Ministarstvo održivog razvoja i turizma.