23-09-2015

Postavljaće kućice za ptice na stubovima

Centar za zaštitu i proučavanje ptica, (CZIP), tradicionalno će obilježiti Evropsku nedjelju posmatranja ptica, 3. oktobra na Marezi, s početkom u devet časova.

Postavljaće kućice za ptice na stubovima | Radio Televizija Budva

„Milioni migratornih ptica napuštaju Evropu ovih dana i lete ka zimovalištima u Africi. Za migratorne ptičje vrste postojanje održivih gnijezdećih područja na sjeveru, očuvanje odmorišta, kao i sigurnost na migratornom putu i prikladna staništa u područjima zimovališta od vitalnog su značaja. Cilj Evropskog dana posmatranja ptica 2015. je podizanje svijesti o čudu ptičje migracije i potreba zaštite ptica na Mediteranu na njihovom putu do Afrike“, saopšteno je iz CZIP-a.

Evropski vikend posmatranja ptica u Crnoj Gori će se obilježiti prstenovanjem.

Događaj je podržao Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES). Ta kompanija je donirala 30 kućica za gniježđenje sivog sokola, rijetke i ugrožene vrste.

Posebno dizajnirane kućice će biti postavljene na stubovima visokonaponskih dalekovoda.

„S obzirom na to da je postavljanje kućica planirano daleko od stijena i tradicionalnih mjesta gdje se ove ptice gnijezde, očekujemo gniježđenje svih vrsta sokola u Crnoj Gori, kao i nekih vrsta sova“, navodi se u saopštenju CZIP-a.

Evropski dan posmatranja ptica organizuje se tradicionalno od 1993. i obuhvata preko 38 zemalja u Evropi i Centralnoj Aziji. Događaj okuplja veliki broj zaljubljenika u prirodu.