11-03-2019

Buljarica idealno priorodno stanište za 120 vrsta ptica

Jedno od najrasprostranjenijih očuvanih ekoloških kompleksa na Jadranskoj obali je područje Buljarice. Raznovrsna i dobro očuvana vegetacija predstavlja idealno stanište mnogih ptica.

Buljarica idealno priorodno stanište za 120 vrsta ptica | Radio Televizija Budva

"Prostor Buljarice je jedna močvarna laguna na obali i kao takva je jako rijedak oblik staništa, ta staništa su jako ugrožena jer su svojim položajem primamljiva za investitore i turizam, za izgradnju i širenje naselja, zbog toga je ovaj oblik prirodnog staništa jako ugrožen, što predstavlja veliki problem za ptice, jer njihovim nestankom ptice prilikom svojih migracija ne bi imale gdje da se odmore", kazao nam je Bojan Zeković iz centra za proučavanje ptica.

Do sada je na prostoru Buljarice registrovano 120 vrsta ptica.

"Na migraciji se najčešće gledaju šljukarice, one predstavljaju vrstu ptica sa izuzetno dugim nogama i kljunovima i one su kao vrsta vezane baš za ovakva močvarna područja sa plitkom vodom gdje se hrane organizmima iz mulja i blata.
Takođe na migraciji se mogu vidjeti i razne druge vrste ptica kao što su: grabljivice i sitne pjevačice, kao i jedna rijetka vrsta ptice, brkati trstenjak. Prisutnost te vrste ukazuje na to da je Buljarica najzanačajnije prirodno stanište za ove vrste ptica u Crnoj Gori", dodao je Zeković.

Podjsećanja radi godine 2007. Buljarica je proglašena za područje od međunarodnog značaja za boravak ptica, prvenstveno kao gnijezdilište, zimovalište i odmorište na proljećnoj seobi ptica preko Jadrana koje dolaze iz Afrike.