19-10-2022

Neophodna što hitnija zaštita močvarnog dijela Buljarice

Uvala Buljarica između Petrovca i Sutomora, područje je koje nije zaštićeno ni na lokalnom, ni na nacionalnom nivou. Izuzetak je sama plaža, zaštićena od 1968. Međutim, nadležno ministarstvo i Agencija za zašititu prirode počinju reviziju tih dokumenata. Nauka tvrdi, potrebno je proširiti granice zaštite.


Foto: Waytomonte

Direkorica Direktorata za prirodu Ministarstva ekologije Tamara Brajović kaže da Buljarica ima prirodne vrijednosti koje su nesporene i koje je kandiduju za zaštitu, ali ima mogućnosti za promišljenu i pamentnu valorizaciju uz poštovanje principa
zaštite prirode.

Buljarica je jedinstveno prirodno stanište na cijelom Mediteranu, a močvare su i najugroženija staništa na planeti.

Andrijana Mićanović iz Društva ekologa Crne Gore ističe da one čak 50 odsto brže nestaju nego šume.

"U posljednjih 50 godina izgubljeno je 35 odsto močvara i Buljarica je iz tog razloga posebno važna. U njoj živi veliki broj biljaka i životinja. Na primjer registrovano je 11 vrsta vodozemaca - 70 odsto ukupnog broja vodozemaca u Crnoj Gori, 22 vrste gmizacava ili 60 odsto od ukupnog broja."

U Uvali je više od 250 vrsta ptica i biljaka, a to nije konačna brojka.

"Buljarica zaslužuje da bude i međunarodno zaštićena, ona je već nominovana kao emerald područje što znači da je karakteriše biološka raznovrsnost i veliki broj bioloških staništa. Za sada ne postoji ni jedan nivo zaštite za ovaj močvarni dio", objašnjava Mićanović.



(Portal RTCG)