11-02-2022

Cilj da lava vrate u prirodno stanište

Direktor Agencije za zaštitu životne sredine Milan Gazdić rekao je da je cilj te institucije da lava, koji je pronađen nakon višednevne potrage, bude vraćen u prirodno stanište. Tome će, kako je rekao, težiti u narednom periodu. Nakon što je akcija uspješno završena, Aleksandar Perović iz Centra za proučavanje i zaštitu ptica Crne Gore (CZIP) kaže da niko nije navikao da traži lava po Crnoj Gori.


Foto: Nikola Todorović

Govoreći u Jutarnjem programu TVCG o cjelukopnoj situaciji u vezi sa potragom za lavom, Gazdić je ispričao da su prije mjesec dana dobili informaciju da se u Crnoj Gori nalazi lav u nelegalnom posjedu.

"Ljudi nijesu imali dozvolu ni za uvoz tog lava. Mi smo kod Ekološke inspekcije pokrenuli proceduru da se utvrdi gdje se nalazi lav, ko je držalac i da se pokrene postupak", rekao je Gazdić, navodeći da niko nije vjerovao da u Crnoj Gori postoji lav.

Kaže kako vjeruje da su vlasnici lava, kad se pročulo da se traga za njim, životinju pustilil u prirodu, što je rezultiralo potragom.

"Akciju smo pokrenuli da zaštitimo lava, da podignemo medijsku kampanju kako bi ga sačuvalil da ga neko ne odstrijeli ili da se ne desi neki neželjeni incident", rekao je Gazdić, navodeći da su prije 20-ak dana uhvatili ljude koji preko granice prenose ugrožene i rijetke afričke kornjače.

Sada imaju samo jedan cilj.

"Da lava vratimo u njegovo prirodno stanište. To je jako komplikovan posao, zahtijeva dosta vremena i papirologije, nadam se da ćemo uspjeti u tome", kazao je Gazdić, navodeći da bi troškovi transporta mogu biti i više od 100.000 eura.

Po zakonu, kako je pojasnio, te troškove trebalo bi da snosi onaj ko je izazvao ovu situaciju.

"Mi ćemo već danas podnijeti krivične prijave i vidjećemo da se utvrdi ko je prokrijumčario lava u Crnu Goru", rekao je Gazdić.

Aleksandar Perović iz Centra za proučavanje i zaštitu ptica Crne Gore (CZIP) kaže da niko nije navikao da traži lava po Crnoj Gori, a cijela situacija sa potragom za ovom životinjom desila se zbog nečijeg hira.

"Tako da koristite iskustva kroz ekologiju životinja, posebno mačaka koje su prisutne. Pored nas ogroman doprinos su dali mještani Podostroga, vatrogasci, policija je bila sa nama svake noći. To je bila akcija koja je srećom rezultirala da je pronađen lav i da je smješten na sigurnom mjestu", rekao je Perović.

Apeluje da da prestane sa krijumčarenjem ovakve životinjske vrste.

"Sve se ovo dešava zbog nečijeg hira pa se diže pola države da rješava situaciju. Ovome mora da se stane na put. Ovaj slučaj je pokazatelj nemoći države da se bori sa krijumčarenjem divljih životinja. Nadam se da se ovo više neće ponavljati. Brine me da ima još slučejva za koje se ne zna", kazao je on.


(portal RTCG)