02-05-2024

2. maj – Svjetski dan delfina

2. maja se obelježava Svjetski dan delfina. Znamo li dovoljno o ovim ljupkim i plemenitim životinjama?


Foto: Pexels

Delfini su fascinantne životinje poznati po svojoj šarmu, plemenitosti, intelegenciji i druželjubivosti. Jedne su od najomiljenijih životinja u svijetu. Mnoge sposobnosti koje ova divna bića imaju čini ih jako interesantnim i jedinstvenim.

Delfini imaju sposobnost prepoznavanja, pamćenja i rješavanja problema. Upravo zato se smatraju za jednu od najinteligentnijih životinja. Pored dobro razvijenog mozga, imaju i poseban slušni aparat – sonar koji im omogućava da čuju izuzetno široku skalu zvučnih talasa, naročito ultrazvuke i da odrede položaj raznih predmeta u moru, čak i na velikoj udaljenosti.

Tokom spavanja, jedna polovina mozga kod delfini je budna, a druga spava, iz razloga što nijesu u stanju da dišu automatski, a na ovaj način su u mogućnosti da svjesno kontrolišu disanje i da povremeno isplivaju na površinu kako bi uzeli vazduh.

Nedavno je došlo do veoma interesantnog otkrića da delfini međusobno razgovaraju i da se dozivaju po imenu, tj. svaki delfin ima razvijen poseban signal za raspoznavanje, koji ustvari predstavlja ime. Utvrđeno je da postoje dvije različite grupe signala – jedni služe za dozivanje, a drugi za razgovor.

Zabilježeni su brojni slučajevi delfina koji pomažu jedni drugima u nevolji, kao i čovjeku prilikom brojnih brodoloma i davljenja. Jedan od najdirljiviji načina na koji delfini pokazuju svoju privrženost čovjeku jeste njihovo „ljekovito dejstvo“ na bolesnu, autističnu djecu, koja rado plivaju sa njima.

Najveća vrsta delfina su kitovi ubice (Orke). Da, ove životinje pripadaju porodici delfina, ne kitova, uprkos nazivu.

U našem moru najčešće viđamo tzv. dobrog delfina (Tursiops truncatus).

Iako ne sumnjamo da ste se i prije divili ovim plemenitim životinjama, sigurni smo da sada imate još više razloga da ih obožavate! Inače, samo da znate: delfini nisu ribe već sisari!

Svjetska fondacija za prirodu upozorava: Na svaka dva minuta ugine jedan delfin ili kit

Delfini maju ključnu ulogu u održavanju zdravlja morskih ekosistema, a time i ljudskog zdravlja. Uprkos tome, čovjek ih je iz nesmotrenosti, neodgovornosti, a najčešće iz obijesti i pohlepe, doveo na ivicu istrebljenja.

Zbog velikog prilova u ribarstvima širom svijeta, na svaka dva minuta strada delfin ili kit. Svake godine više od 300.000 delfina i kitova zapetlja se i utopi u ribolovnim alatima kao što su mreže.

Delfini i kitovi imaju snažan uticaj na životne sisteme u kojima žive, pa bi značajnije smanjenje njihove brojnosti moglo da ima katastrofalne učinke na te ekosisteme.

Zato, dajmo šansu delfinima (nama)!

Izvor: Prirodnjački muzej Crne Gore