30-06-2023

31. Kotorski festival za djecu od 2. do 12. jula

Kotorski festival pozorišta za djecu (KFPD), 31. po redu, biće održan, kako je i ranije najavljeno, od 2. do 12. jula u organizaciji Opštine Kotor – Sekretarijata za kulturu, sport i društvene djelatnosti, saopšteno je na današnjoj konferenciji za medije.


Kotorski festival pozorišta za djecu

Festival koji je međunarodnog karaktera, organizuje se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija Crne Gore, a pod visokim pokroviteljstvom Predsjednika Države.

Kada je pozorišni program u pitanju, u planu je da bude odigrano 15 predstava, od kojih 11 u takmičarskom dijelu programa, podsjetila je PR festival Jelena Kljajević.

“Nastupiće pozorišne trupe iz Izraela, Švedske, Španije, Italije, Sjeverne Makedonije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije i iz Crne Gore. Predstave su za svu djecu, uzrasta od 0 do 18 godina”, kazala je Kljajević.

Glavni program Festivala će se, kako je planirano, najvećim dijelom odvijati na Ljetnjoj pozornici i u Kulturnom centru “Nikola Đurković”, dok su ostale lokacije: Pjaca od kina, Glavni gradski trg i zgrada Starog zatvora.

Novost ovogodišnjeg festivala je da će ulaznice za programe biti naplaćivane saopštila je Tatjana Kriještorac sekretarka za kulturu, sport i društvene djelatnosti u Opštini Kotor.

“Prethodne tri godine ulaznice nisu naplaćivane a primijetili smo da građani vrlo često ne iskoriste ulaznice koje dobiju na poklon, te mnogi na taj način ostanu onemogućeni da prisustvuju predstavama festivala. Zato se ove godine ulaznice ponovo naplaćuju i njihova cijena je tri eura i sav novac od prodatih ulaznica ide na račun fondacije Budi human”, kazala je Kriještorac.

Festival i ove godine ima podršku ministarstva kulture i medija , rekao je predstavnik ovog ministarstva Ognjen Damjanović dodajući da podržavaju Kotorski festival pozorišta za djecu kao jedinstven dogadjaj kojim se kroz različite segmente afirmiše ne samo produkcija već i drugi segmenti namijenjeni najmlađoj, ali isto tako i najzahtjevnijoj publici.

“Ministarstvo će ove godine za realizaciju Festivala, koju čine referentna selekcija i bogat prateći program, opredijeliti podršku u iznosu od 50.000 eura, čime je još jednom dokazana posvećenost njegovom daljem unapredjenju, a time razvoju kulturnih potreba i navika djece” istakao je Damjanović.

Dušica Ivetić direktorka Opštinske javne ustanove Muzeji Kotor kazala je da se muzejska paradigma poslednjih godina umnogome promijenila te da su muzeji postali takođe promoteri kulturnih događaja.

“U tom cilju nastaju i naše publikacije namijenjene djeci jer smo djecu indentifikovali kao najugroženiju u ovom savremenom trenutku u kojem živimo. Naše prvo izdanje je knjiga Kotorske legendice koja je do sada dobila niz priznanja”.

Pored pozorišnog programa, Festival će imati bogat prateći program u kojem su zastupljene sve umjetnosti, a čine ga edukativno-teorijski program, dječje scensko stvaralaštvo i likovni program, kazala je Jelena Odalović koordinatorka programa Festivala ističući da će ove godine biti angažovano oko 300 volontera različitih uzrasta.

“Festival će biti otvoren na Ljetnjoj pozornici 2. jula u 21. 30, kada će biti predstavljen program “Zamislite, djeco…” za koju scenario i režiju potpisuje Dejan Đonović. Naziv ovog programa koji je rađen u produkciji Kotorskog festivala pozorišta za djecu ujedno je i slogan ovogodišnjeg Festivala. Na svečanom otvaranju publici će se obratiti predsjednik Opštine Kotor Vladimir Jokić koji će po tradiciji predati ključeve grada djeci i predsjednik Crne Gore Jakov Milatović koji je i visoki pokrovitelj Festivala”, kazala je Odalović.

Dobrodošli u Kotor koji je od 2. do 12. jula najinspirativniji – obojen najvedrijim bojama, posebno miriše na nova znanja, kreativnost i igru i donosi najčistiju energiju – onu koja nas posebno pokreće u danima kada je “grad u rukama najmlađih”!!!

(Boka news)