21-06-2023

Afte, mučnina, glavobolje ukazuju na ozbiljno stanje organizma

Brz tempo života znači da sve što radimo radimo brzo, hranimo se nezdravo i stalno smo pod stresom, a to sve zajedno ostavlja posljedice na organizam.


Ilustracija, Foto: Pixabay

Ishrana je jedan od najvažnijih faktora jer putem hrane unosimo neophodne vitamine i minerale bez kojih mnogi procesi u organizmu ne bi bili mogući.

Tijelo nam šalje upozorenja kada nešto nije u redu, stoga je važno da pratimo te signale kako bismo na vrijeme uspjeli da otklonimo moguće rizike po zdravlje i povratimo unutrašnju ravnotežu organizma. Većina ljudi obično sazna za nedostatak nekog vitamina ili minerala u tijelu kada je situacija već dramatična.

Doprinos koji vitamini B kompleksa pružaju normalnom funkcionisanju našeg organizma jeste ogroman. Doprinose normalnom funkcionisanju imunosistema i hormonskim aktivnostima jer su važni za sintezu hormona, bitnu ulogu imaju za prevenciju poremećaja centralnog i perifernog nervnog sistema i značajno utiču na raspoloženje.

Nedostatak vitamina B grupe izaziva mnoge tegobe, između ostalih: Nedostatak vitamina B1 primijetićemo po nesanici, umoru,slabosti u mišićima, iscrpljenosti, razdražljivosti, gubitku težine, problemima sa srcem i organima za varenje.

Simptomi nedostatka vitamina B2 su iritacija oka, masna koža, fistule u ustima i na jeziku, osip i upale na koži.

Manjak vitamina B3 utiče na pojavu glavobolje, malaksalosti, nervoze, probleme s varenjem i gubitak apetita. Ako imate nedostatak vitamina B5, imaćete grčeve, umor, aritmiju, osjećaj gorenja u stopalima i nogama, nagon za povraćanjem.

Nedostatak vitamina B6 dovodi do nesanice, anemije, tj. malokrvnosti, problema s kožom, opadanja kose, grčeva i zadržavanja tečnosti. Znaci manjka vitamina B12 jesu umor, dijareja, neraspoloženje, nedostatak apetita, nervoza, upalni procesi na jeziku i u ustima..

Izvor: B92