20-10-2023

Air Montenegro dobio dozvolu: Crnogorska avio-kompanija povezuje Tuzlu sa Holandijom i Turskom

Direkcija za civilno vazduhoplovstvo BiH (BHDCA) izdala je dozvolu crnogorskoj avikompaniji Air Montenegro za uspostavu linija sa Međunarodnog aerodroma Tuzla ka Holandiji i Turskoj.

Air Montenegro dobio dozvolu: Crnogorska avio-kompanija povezuje Tuzlu sa Holandijom i Turskom | Radio Televizija Budva

Foto: Air Montenegro

Kako saznaje Klix.ba, prvi letovi se očekuju krajem novembra ove godine.

Naime, kako je za Klix.ba potvrdio ministar komunikacija i saobraćaja Bosne i Hercegovine Edin Forto, Direkcija za civilno vazduhoplovstvo Bosne i Hercegovine, izdala je avio-operatoru “ToMontenegro” iz Crne Gore odobrenje za obavljanje operacija između BiH i Holandije, odnosno BiH i Turske.

Letovi između BiH i Holandije odvijaće se sa aerodroma u Tuzli i Mastrihtu, a između BiH i Turske sa aerodroma u Tuzli i Istanbulu.

“Direkciji za civilno vazduhoplovstvo BiH se Aerodrom Tuzla obratio u petak, 6. oktobra 2023. godine sa molbom za dezignaciju operatora ‘ToMontenegro’ za obavljanje operacija sa ovog aerodorma ka nekoliko zemalja EU. BHDCA je u ponedjeljak 9. oktobra 2023. uputila službeni zahtjev vazduhoplovnkm vlastima država EU (Švedska, Danska, Njemačka, Luksemburg i Austrija), u koje je operator ‘ToMontenegro’ namjeravala da obavlja operacije iz BiH, sa upitom da li bi te države prihvatile dezignaciju koju bi BHDCA izdala operatoru ‘ToMontenegro'”, naveli su iz BHDCA.

BHDCA je, do sada, a pozivajući se na ECAA sporazum, dobila samo dva pozitivna odgovora – Holandije i Turske na osnovu kojih su i izdata odobrenja BHDCA.

“Negativan odgovor do sada je stigao od civilnih vazduhoplovnih vlasti Švedske, Danske, Austrije i Njemačke, dok se odgovor čeka od Luksemburga”, dodali su iz BHDCA.

Plan Air Montenegra je da na tuzlanskom aerodromu stacionira jedan bazni avion, a načelni dogovor je obavljanje operacija ka deset destinacija. Letjeli bi 20 puta sedmično, ukoliko u konačnom sve dozvole budu ishodovane.

(Investitor)