30-09-2021

Akcioni dan sjutra u Akademiji znanja

Izvršna direktorica “Akademije znanja Budva” Valentina Bellenger izašla je u susret zahtjevu Unije sredjoškolaca Crne Gore (UNSCG), da se projekat “Akcioni dan 2021” održi u ovoj ustanovi.


Valentina Bellenger, Foto: privatna arhiva

"Putem ovog jednodnevnog prisustva u ustanovama koje su se uključile u projekat, a koji će biti realizovan sjutra (1. oktobra), učenici su u mogućnosti da se na licu mjesta upoznaju sa vrstom i načinom njihovog rada, kao i opisom poslova zaposlenih, što bi trebalo da im olakša izbor budućeg zanimanja, odnosno profesije", kazala je Bellenger za portal RTV Budva.

S obzirom da se srednjoškolci koji učestvuju u Akcionom danu finansiraju putem ovog projekta, za pet učenika koji će radno vrijeme provesti u Akademiji znanja, biće uplaćen određeni novčani iznos.

"Ovo je još jedan od načina na koji Akademija znanja Budva podržava učestvuje i pomaže u aktivnostima mladih ljudi, prvenstveno na polju njihove edukacije", kazala je Bellenger, ističući da će na ovaj način grad Budva i “Akademija znanja”, pored Bara, Kotora, Tivta, Herceg Novog, Berana, Bijelog Polja, Cetinja, Danilovgrada, Kotora, Mojkovca, Nikšića, Pljevalja, Rožaja i Podgorice, biti domaćini ovog projekta podržanog od SHL fondacije (Schuler Helfen Leben) iz Berlina.


Akademija znanja, Budva Foto: portal RTV Budva/D.B.

Projekat Akcioni dan se već od 1968. godine sprovodi u zemljama Zapadne i Sjeverne Evrope i tog dana učenici nisu u obavezi da pohađaju nastavu, već imaju posao u okviru svog obrazovnog profila.

„U Crnoj Gori se sprovodi od 2017. godine, kada je kao pilot projekat UNSCG realizovan u Podgorici i okupio je 230 srednjoškolaca. Godinu kasnije je realizovan u Podgorici, Baru i Bijelom Polju, a 2019. godine u deset crnogorskih gradova. Kroz te dvije godine okupio je više od 1.000 srednjoškolaca“, saopštili iz Unije srednjoškolaca, uz podsjećanje da prošle godine projekat nije realizovan zbog pandemije koronavirusa.