08-12-2021

Autobuski prevoznici najavljuju protest ukoliko im se ne ispune zahtjevi

Nakon pauze od 15. aprila kada je održan poslednji protest, autobuski prevoznici upozoravaju da će biti prinuđeni da ponovo organizju novi protest kako bi upozorili na neispunjenje zahjteve. Rok koji je NVO Klaster prevoz Crne Gore dao nadležnim ministarstvima i Vladi je do petka 10. decembra.


Foto: Printscreen

Autobuski prevoznici organizovaće protestnu vožnju, zbog negativnog uticaja mjera za suzbijanje pandemije, kao i zbog, kako tvrde, male pomoći koja im je dodijeljena, ukoliko ne dobiju povratnu informaciju od Vlade Crne Gore do petka 10. decembra.

"Mi smo na sastanku koji je održan 15.04.2021. godine dobili obećanje od Ministarstva finansija gospodina Spajića i njegovih saradnika koji su bili pristuni na tom sastanku, da će nam Ministarstvo finansija iz budžetske rezerve uplatiti 500 eura po voznoj jedinici, a da će naredne dvije pomoći ići preko Ministarstva kapitalnih investicija i ekonomskog razvoja. Međutim, zbog dogovora koji smo imali sa njima i još jedne stavke, da bi pokazali znak dobre volje, povukli smo se sa ulica i zaustavili proteste. Prvi dio obećanja je ispunjen, dobili smo 500 eura po voznoj jedinici i nakon toga sve je stalo. Takođe, više puta smo se obratili ispred Klaster prevoza Crne Gore, međutim dobili smo odgovor od gospodina Odovića da su oni ispunili sve zahtjeve koji su bili na tom sastanku, što nije tačno", kazao je za Polis predstavnik Sekotra saobraćaja CTU Davor Dokić.


Foto: Printscreen

Sagovornik kaže da su primorani na ovakav vid protesta, jer nijesu dobili nikakav odgovor od nadležnih institucija na zahtjev da im se pomogne, te da su sve zemlje okruženja pomogle ovom sektoru, sem Crne Gore.

"Federacija Bosne i Hercegovine dala je 20 odsto od prometa iz 2019. godine, Republika Srbija je dala kombinaciju mjera pomoći Monetarne i fiskalne politike, takođe i Hrvatska je prevoznicima dala značajnu pomoć. Svi u okruženju su dali mnogo veću pomoć nego Crna Gora. Misli da smo uskraćeni jer naš sektor nije preveliki, ali je jako bitan za funkcionisanje turizma i života u Crnoj Gori, jer ako nemate autobusa nemate sa čim da se prevezete na željeno odredište. Smatram da smo to zaslužili, a to za Ministarstvo finansija nije veliki izdatak jer je prva faza pomoći bila 427.000 eura. Naš budžet je 2,5 milijarde i onda možete da vidite da je to mali dio budžeta iz kojeg bi trebala da se izdvoji pomoć", naglasio je on.

Dokić zaključuje da je ovo branša koja upošljava 2,500 ljudi, a koja je u krizi i pred gašenjem ukoliko država ne nađe model za rešavanje ove problematike.