23-09-2023

Bigović: Radionice o ishrani nastavak programa eat4change u Budvi

U Omladinskom klubu Budva će se 26. i 29. septembra održati ciklus radionica sa početkom u 19h na temu šta jedemo, te kako možemo poboljšati ishranu za nas same ali i za planetu. Riječ je o projektu eat4change, koji kod nas realizuje NVO Spiritus movens u saradnji sa budvanskim Omladinskim klubom i WWF-om, a finalni događaj biće posjeta barskoj uljari.


Foto: NVO Spiritus movens

Kako je za program Radio Budve kazala predvačica radionica i jedna od osnivačica ove nevladine organizacije, sugrađanka Jasmina Bigović, svjetska organizacija World Wildlife Fund se bavi pravima životinja, klimatskim promjenama, ishranom, a eat4change je samo jedan od njihovih projekata.

Ističući da je njihovoj nevladinoj organizaciji ovo prva saradnja sa ovakvom svjetskom organizacijom, Bigović objašnjava da će se na radionicama govoriti o hrani, šta i kako jedemo, te na koji način možemo da poboljšamo našu ishranu da bolje utiče na planetu ali i nas same.

“Bila sam u Grčkoj u Galatasu i tamo smo imali trodnevne radionice vezano za aktivizam mladih a ujedno i klimatske promjene i uticaj hrane na klimatske promjene, a to je bilo sve u sklopu eat4change projekta koji WWF sprovodi već nekoliko godina. Njima treba nastavak ovog programa pa oni i finansiraju ovaj kratki projekat koji podržava Omladinski klub a realizuje naša NVO”, objašnjava Bigović i dodaje da su joj tamošnje radionice veoma pomogle da bolje shvati na koji način mjesna ishrana utiče na klimatske promjene, kako smanjiti svoj “otisak” na planetu.

“S obzirom da hrana utiče i do 30% na klimatske promjene, a u našoj zemlji i Budvi se ne govori uopšte mnogo o tome, dobila sam inspiraciju i motivaciju da prenesem stečeno znanje i podijelim svoja iskustva kroz ove dvije radionice. Finalni događaj će se dogoditi 7. oktobra kada ćemo posjetiti Barsku uljaru, učiti o proizvodnji maslinovog ulja, koja je razlika između organske i neorganske proizvodnje. Ići ćemo i do laboratorije, vidjeti kako ide berba, a prevoz do Bara je obezbjeđen za 19 učesnika”, ističe Bigović.

Prijave se mogu pronaći u opisu profila na Instagram stranici NVO Spiritus movens, biće podijeljene i na društvenim mrežama budvanskog Omladinskog kluba, kao i u njihovoj vajber grupi.

“Ono što očekuje učesnike na svojevrstan način je analiza tanjira u smislu šta konzumiramo za doručak, ručak, večeru. Odakle potiče ta hrana a potom uticaj goriva, vode, kao i same prozvodnje hrane”, objašnjava Bigović i dodaje da su tokom boravka u Grčkoj izabrali da analizaraju kafu gdje su se iznenadili da je za jednu šoljicu kafe potrebno 100 litara vode, što znači da kafa spada u drugi najveći faktor potrošnje prirodnih resursa.

“Cijeli fokus projekta i ove priče je reciklaža, učićemo takođe kako što manje bacati i na održiviji način se baviti hranom ali i našim navikama, stoga učesnike radionice očekuju veoma interaktivne radionice”, zaključila je Bigović.

N.D.